Westerveld
Biodiversiteit
Vanaf
maandag13mei201920:00

Korte cursus Natuur in de berm

Wat leeft er zoal in goed ecologisch beheerde berm. Wat is nu eigenlijk een goede berm en waar hangt dat vanaf?  En waarom is een berm vol biodiversiteit zo belangrijk? Al deze vragen passeren de revue in deze korte cursus.

Eerste lezing:

Bermen zijn voor vlinders en insecten een belangrijk leefgebied. Het is voor dieren en planten ook een verbinding tussen verschillende leefgebieden. Voor veel planten en insecten vormen bermen in het buitengebied soms ook een laatste toevluchtsoord.
De eerste avond komt Anthonie Stip van de Vlinderstichting ons hierover meer vertellen.

Tweede lezing:

De tweede avond gaan we het hebben over de eikenprocessierups. In het voorjaar van 2018 is het project ‘Natuurlijke aanpak van de eikenprocessierups door biodiversiteit’ van Boermarke Wapserveen van start gegaan. Het is een driejarig onderzoeksproject naar het effect van meer biodiversiteit op de aanwezigheid van de eikenprocessierups. Doelstelling is op een natuurlijke wijze de overlast door de eikenprocessierups zo veel mogelijk te beperken. Silvia Hellingman woont in Wapserveen en verricht al jaren onderzoek naar de eikenprocessierups en is verbonden aan het Kenniscentrum Eikenprocessierups in Wageningen. De eerste onderzoeksresultaten van het project zijn inmiddels binnen. Hierover komt ze vertellen  De avond wordt ingeleid door een van de initiatiefnemers, Piet Idserda van de Boermarke Wapserveen.

Excursie:

Op de daaropvolgende zaterdagochtend gaan we onder leiding van Nils van Ligten op excursie naar een interessante berm. Hier gaan we met flora en insectengidsen zelf onderzoeken wat er staat en leeft.

Aanmelden

Algemene informatie

maandag 13 mei 2019 - 20:00
Cultureel centrum OverEntinghe te Dwingeloo (de zaal is geopend vanaf 19.30 uur voor een kop koffie en thee) Lezing vanAnthonie Stip van de Vlinderstichting p
maandag 20 mei 2019 - 20:00
Lezing over eikenprocessierups door Silvia Hellingman van het Kenniscentrum Eikenprocessierups en Piet Idserda van de Boermarke Wapserveen
zaterdag 25 mei 2019 - 08:30
Excursie onder leiding van Nils van Ligten
Locatie: 
Cultureel Centrum Over Entinghe
Entingheweg 13
7991 CB Dwingeloo
Nederland
Extra Informatie: 

Kosten € 15,= voor IVN-leden en € 20,= voor niet-leden.
Mocht je niet alle keren kunnen. Geen probleem. Teken je in voor die keren dat je wel kan. Uiteraard wordt dit in de betaling verrekend.

Contactpersoon: 
Google Maps image