Wandeling Norgerholt

Wandeling met IVN Westerkwartier e.o. en Het Groninger Landschap

Elke dinsdagmorgen doen we een stevige wandeling waarin tijd is om af en toe stil te staan bij de mooie natuur die onderweg te zien is.

Deze dinsdag wandelen we in Norg. Onderaan deze pagina informatie over Norgerholt.
Iedereen is welkom, deelname is vrij, neem zelf je drinken mee en aanmelden is niet nodig.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Jannie Reinders         06 53972767          jg.reinders@hetnet.nl
Renée van Winsen    06 20449763          reneevanwinsen@gmail.com

Start: Vertrek om 9.30 uur vanaf: vanaf het parkeerterrein naast restaurant Norgerhout, Asserweg 55, 9331 JB Norg. (Het restaurant is op maandag en dinsdag gesloten.)

Het Norgerholt

Het Norgerholt is een bos van 25 hectare en ligt ten zuiden van Norg. Vanaf 1962 is het eigendom van Natuurmonumenten en zij organiseren regelmatig activiteiten in het gebied. Het gebied maakt deel uit van de Natura 2000 gebieden en is aangewezen als bosreservaat. Dit betekent dat er niet gekapt of geplant mag worden zodat de natuur zijn eigen gang gaat. De bodem bestaat uit lemig zand en in het bos groeien voornamelijk zomereiken en hulst. In het gebied vind je de Norger bosmuur, lelietjevandalen, dalkruid, bosanemoon en salomonszegel. In het bos groeien diverse bijzondere bramensoorten die karakteristiek zijn voor dit type oude bossen. De adelaarsvaren bedekt zomers een groot gedeelte van het bos. Het Norgerholt is een goede leefomgeving voor broedvogels; er zijn nesten van ruim zeventig verschillende soorten geteld, waaronder Zwarte specht, Kleine bonte specht, Fluiter en Glanskop.

Geschiedenis
De eerste schriftelijke bronnen over het gebied dateren uit de 16e eeuw en daarmee is het Norgerholt waarschijnlijk een van de oudste loofbossen van Nederland. De oudste eiken die er nu staan werden rond 1850 geplant en bijzonder is dat de grootste hulstboom van Europa in dit bos staat.

Bron: internet Drenthe
dsc_0283_2
Waar
Norg: P naast restaurant Norgerhout
Asserweg 55
9331 JB Norg
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Jannie Reinders

Westerkwartier e.o.
Jannie Reinders

Ontdek meer over

Deel deze pagina