Wonderpad

Ontdek het Streekbos

Het Wonderpad is een wandeling waarbij een beroep wordt gedaan op alle zintuigen. Bij het uitzetten van deze wandeling is rekening gehouden met wandelaars met een visuele beperking. Het Wonderpad bestaat uit twee routes welke met paaltjes zijn aangegeven. De paaltjes zijn voelbaar genummerd en hebben een wit geverfde bovenkant. 

Route 1 van het Wonderpad is 1,5 kilometer lang en start bij het Streekbos Paviljoen. Op een gegeven moment heeft u de keus om route 1 te vervolgen of om af te slaan naar route 2, die eveneens 1,5 kilometer lang is. Na route 2 komt u weer terecht op route 1 en loopt u terug naar het Streekbos Paviljoen. Het gehele Wonderpad maakt gebruik van verhard pad, dat slechts verlaten wordt bij de paaltjes en volgens instructie tijdens de tweede route. Voor gebruikers van een geleidehond is het wellicht handig om te weten dat er in het gebied veel loslopende honden zijn.

Downloads

Hieronder volgen hulpmiddelen die te downloaden zijn om het Wonderpad zelfstandig te beleven:

Download de kaart van het Streekbos met gemarkeerde Wonderpad routes in jpg-formaat.

Download de uitgebreide Wonderpad routebeschrijving met stokaanduidingen als Word-bestand.

Download de beknopte Wonderpad routebeschrijving met stokaanduidingen als Word-bestand.

Download de basis Wonderpad routebeschrijving als Word-bestand. Gebruik deze in combinatie met de kaart van het Streekbos.

Download de GPS-coördinaten van de paaltjes op het Wonderpad als Word-bestand.

Download de ingesproken versie van route 1 in mp3-formaat als zip-bestand (21,2 MB).

Download de ingesproken versie van route 2 in mp3-formaat als zip-bestand (14,5 MB).

Download de complete ingesproken route in mp3-formaat als zip-bestand (33,7 MB).

Download de vogelgeluiden in het Streekbos in mp3-formaat als zip-bestand (10,3 MB).

Heare-App

Wij willen u er verder op wijzen dat er een handig programma voor de IPhone bestaat, namelijk de Heare-App. Route 1 en 2 van het Wonderpad zijn hierop ingevoerd. De routes in het programma kunnen door omstandigheden soms niet volledig nauwkeurig zijn en vormen de globale looprichting. Het Wonderpad behoeft (tenzij anders vermeld) niet verlaten te worden. De download-codes op www.heareapp.com zijn:

Route 1: dxydnam

Route 2: datnkoa

Overig aanbod

In de expositieruimte van het Streekbos Paviljoen kunt u op zondagmiddagen een natuurkoffer opvragen. In de koffer kunt u onder meer de route op een kaart zien en voelen en zijn er geurpotjes te ruiken, opgezette dieren aan te raken en nog veel meer te doen en te beleven. De medewerkers helpen u graag. Tevens kunt u een stethoscoop lenen en een mp3speler met daarop de ingesproken route van het Wonderpad. Ook geven de makers van het Wonderpad enkele malen per jaar een excursie die speciaal bedoeld is voor slechtziende mensen met begeleiding. Deze wordt ruim tevoren aangekondigd op de website en in de pers.

U kunt zich ook van te voren aanmelden voor deze excursie. Mail naar wonderpad@ivn-westfriesland.nl

Algemene voorwaarden en disclaimers IVN Wonderpad

Kwaliteit van het GPS signaal:

De kwaliteit van het GPS signaal is afhankelijk van het weer en kan worden beïnvloed door veranderende satellietstanden. Ook kan het signaal worden beïnvloed door het bladerdek van de bomen. De opgegeven coördinaten zijn bij benadering.

Audioroutes:

Let u erop dat u door het gebruik van de audioroutes uzelf en uw omgeving niet in gevaar brengt.

HeareApp:

De signalen van de HeareApp geven de looprichting globaal aan. Voor de exacte aanwijzingen de beschrijvingen of audioroutes volgen. De HeareApp-nauwkeurigheid kan worden beïnvloed door het bladerdek van de bomen.

Tot slot:

De routebeschrijvingen, audioroutes en de HeareApp-route van het Wonderpad zijn met grote zorg samengesteld. Desondanks is het mogelijk dat deze informatie onvolledig of onjuist is en/of fouten kan bevatten. Hoewel het IVN er naar streeft om alle informatie en diensten zo goed en foutloos mogelijk aan te bieden, kan het niet verantwoordelijk en aansprakelijk worden gesteld voor eventuele fouten, defecten of andere beschadigende gevolgen van het gebruik van bovengenoemde voorzieningen. Het lopen van de routes geschiedt op eigen risico en het IVN ziet daarom ook af van welke aansprakelijkheid dan ook.

Het wonderpad is mede mogelijk gemaakt door Recreatieschap Westfriesland, Folkersma Verkeerstechniek, Stradas Marketing en een onbekende weldoener.

Vertrekpunt

Streekbos Paviljoen
Veilingweg 21a
1611 BN Bovenkarspel
Nederland

Streekbos Paviljoen Wonderpad Wonderpadpaaltje Sleedoorn