West-Friesland
Vogels
woensdag06mrt2019

Warm onthaal oeverzwaluwen

Natuurbeschermers prepareren de oeverzwaluwwand in de waterberging Drachterveld.

Blokker - Oeverzwaluwen die eerdaags in West-Friesland arriveren, treffen in waterberging Drachterveld bij Hoorn een gespreid bedje.

Door Coen van de Luytgaarden 


Hun oude nesten zijn grondig schoongemaakt en de gangen waarin zij hun nest maken, zijn vakkundig dichtgestopt met leemzand. Zodat ze zelfstandig hun eigen hol kunnen graven om nageslacht ter wereld te brengen. ,,Want de zwaluwen zijn al onderweg’’, weet vogelaar Douwe Greydanus die de handen uit de mouwen steekt. Dat doet hij samen met vier andere natuurbeschermers; Tjalling James, Fred Weel, Roel Kemmers en Peter Wimmers.

Zij hebben de taken strak verdeeld. Na het leegharken, stopt Weel de regenpijp in het gat en vervolgens gaat er zand in. Daarna komt er nog een regenpijp bij, als verlengstuk en gaat er nog meer zand in. Zodra de gaten zijn gevuld, wordt alles stevig aangestampt. ,,In de supermarkten vullen ze vakken, wij vullen de gaten’’, grapt Douwe Greydanus. De oeverzwaluwwand die drie jaar geleden werd aangelegd, blijkt een groot succes. Praktisch alle holen zijn sindsdien bezet. ,,We zijn blij dat we de oeverzwaluwen op deze manier kunnen helpen’’, zegt Greydanus. ,,Als je hier om je heenkijkt, zie je strakke slootkanten die niet meer afkalven. Maar dat is juist wat de oeverzwaluw nodig heeft. Die wand, waar geen roofdieren bij kunnen komen, die bootsen we hier na.’’