West-Friesland
Landschap
woensdag08feb2017

Vlakken Ecoproject Streekbos toch ouderwets handwerk

Vrijwilligers met de schep aan de slag in het ecoproject. (Foto Theo Groot)

BOVENKARSPEL - Er wordt weer ouderwets met de schep gewerkt. Noodgedwongen bij het Ecoproject in het Streekbos.

Door Theo Groot - 8-2-2017, 15:45 (Update 8-2-2017, 15:45)

Woensdag zou de minigraver van Floridus Tuin & Groen aan het werk gaan, maar de grond is te zompig. Dus moeten de vrijwilligers van de ecogroep op de klassieke manier aan de gang. Ze proberen het nog wel 's morgens, maar de rupsbanden van de minigraver zijn te smal. Via de Westfriese Beursvloer was het IVN West-Friesland in contact gekomen met het hoveniersbedrijf in Nibbixwoud. Floridus stelde een dag de minigraver beschikbaar (waarde zo'n 650 euro) met als tegenprestatie een mooie excursie van het IVN.

Gravertje
Louis van Wegen, coördinator van de Ecowerkgroep kon het gravertje mooi gebruiken om de grond die uit de plas werd gebaggerd te verspreiden en ter plekke de oppervlakte te egaliseren. De bedoeling is dat het bestaande pad langs de plas wordt doorgetrokken, uiteraard in de 'natuurlijke look' van het oerproject. Een passende beplanting met bomen en struiken moet het geheel afmaken.

Voorlopig wordt het echter een handwerkproject voor de vaste groep bestaande uit Douwe Greydanus, Fred Weel, Tjalling James, Ko Markusse en Han Oranje. De groep helpt naast de algemene hooi- en de werkdag vaker mee om de ecologische variatie in stand te houden en te vergroten.

Toos Brink zorgt voor de koffie en linzensoep. Die versterkingen zijn zeer welkom want het werk in de vette klei is lastig. ,,We hebben Fred al een paar keer uit moeten graven", klinkt het gekscherend. De hoop klei die in het najaar uit de plas is gebaggerd wordt nu verspreid, en dat betekent scheppen en sjouwen over de glibberige ondergrond.

Aan de achterkant van de takkenril langs de plas, een mooie plek om vogels waar te nemen, wordt een verhoging gecreëerd, en iets verderop komt een kleine steile wand, als mogelijke nestplek van het ijsvogeltje.

IJsvogelwand in aanbouw (Foto Toos Brink)IJsvogelwand in aanbouw (Foto Toos Brink)

Van Wegen vindt het jammer dat het graafmachientje het niet redde, want dan kon de mankracht elders worden ingezet. ,,We zullen deze maand nog een keer hier komen. Vóór het broedseizoen moet het klaar zijn."