West-Friesland
Slootjesdagen
zondag16jun2019

Van bloedzuiger tot drachtige stekelbaars

Deelnemers aan de slootjesmiddag in Oostwoud kijken wat de ’buit’ is.
© Foto Jaap van der Pijll

nhdlogo

Judit de Redelijkheid 16/06/2019 om 19:32
 

Gewapend met schepnetjes en emmers trokken ze er op uit. De ’buit’ na een paar uurtjes speuren: een bonte verzameling aan beestjes.

Precies op tijd stopte het met regenen en brak het zonnetje zaterdag door op het terrein aan de Liederik in Oostwoud. Het zorgde voor een prima opkomst tijdens de slootjesmiddag van het IVN West-Friesland.

,,Het is een landelijke activiteit”, vertelde Ruud Dijkstra namens de regionale afdeling van de organisatie voor natuureducatie. ,,We laten kinderen zelf met schepnetjes kijken wat ze uit het water kunnen halen, om zo een beetje te laten zien wat voor spannende beesten er onder de waterspiegel allemaal voorkomen.”

In het Egboetswater gingen ongeveer 25 kinderen met hun ouders, opa’s en oma’s - onder begeleiding van gidsen van het IVN - aan de slag. Met een schepnetje, zoekkaart en een loep om alles goed te bekijken.

Enthousiast
,,Er werd van alles gevangen”, aldus Dijkstra na afloop. ,,Van kleine garnaaltjes tot kevers en van bloedzuigers tot drachtige stekelbaarsen. En de ouders waren minstens zo enthousiast als de kinderen.”