West-Friesland
Natuur in de Buurt
donderdag30apr2020

Opnieuw bijenkasten gestolen bij het Egboetje

Wanhoop bij vrijwilligers Egboetsterrein

Ook tijdens de coronaperiode is onderhoud en nalopen van het Egboetsterrein met het knusse educatiecentrum het Egboetje noodzakelijk. Regelmatig worden de paden gemaaid en hier en daar de snoeischaar gehanteerd. Zo ook op 23 april j.l. Tot hun grote schrik deden IVN vrijwilligers Gerard en Ria de Graaf een nare ontdekking op het Egboetsterrein.
Voor de 3e of 4e keer zijn de bijenkasten van imker Willem Nijhuis op het afgesloten terrein van Het Egboetje gestolen.  

kapotte brugNiet alleen de korf en kast zijn weg maar ook een kleine houten toegangsbrug aan de noordzijde is compleet vernield en niet meer bruikbaar om naar een ander deel van het Egboetswater te kunnen lopen tijdens b.v. Vleermuisexcursies.  Het is een soort ophaalbrug die van een kant neergelaten kan worden. Imker Willem Nijhuis is landelijk zeer deskundig op bijengebied en heeft gezegd te willen stoppen na zoveel moeite en steeds terugkerende diefstal van zijn kasten. Het zijn uitstekende bijenvolken en dus kostbaar en geliefd voor de handel…

Willem en zijn antributenHet lijkt erop dat de dezelfde dieven steeds terugkomen.  Een paar dagen later werd allerlei ‘etenstroep’ en visgerei gevonden waaruit blijkt dat er zelfs een hengeltje is uitgegooid. IVN West-Friesland voelt zich erg gedupeerd door de diefstal en vernielingen en dreigt hiermee een stuk prachtige natuureducatie voor scholen en volwassenen te verliezen. Respect voor een afgesloten (natuur)terrein met water en hek bestaat niet meer, een trieste ervaring.

Namens alle vrijwilligers Egboetsterrein,

Toos Brink