West-Friesland
Natuur in de Buurt
zaterdag16mrt2019

NL-Doet in het Egboetje

In verband met de geplande scholenstaking hebben we de NL-Doet voor de school op woensdag 13 maart gehouden. 33 leerlingen van de Werenfridus kwamen om 9.00 uur op hun fiets vanuit Wervershoof naar het Egboetje. Harde wind hield hun niet tegen en aangekomen konden er 16 aan de slag om de wilgen te gaan knotten. De andere helft mocht naar binnen en kreeg het verhaal van en over de Wilg te horen.
Na een half uurtje werd er gewisseld en mocht van buiten naar binnen en van binnen naar buiten. Er werd hard gewerkt, gezaagd en gesleept met de afgezaagde takken waar dan weer een takkenrail van werd gemaakt. Het was een beste klus met flinke dikke takken.
Hierna was er tijd voor wat limonade en een koekje. Als afsluiting een quiz met vragen over de wilg. Er was deze keer al snel een winnaar die een presentje kreeg.
Om 11 uur stapten allen weer op de fiets om terug te keren naar school. Daar ontvingen ze nog een appel, gesponsord door firma Breeman, en een bidon die was gesponsord door de RABO bank.

NL-Doet 2019 snertOp zaterdag mochten we 5 vrijwilligers ontvangen, die met 4 IVN-ers aan de slag konden. Eerst het knotwerk afmaken en daarna een 150 stuks struiken en bomen uitplanten. Dat werd secuur gedaan: gat maken, stek er in, dicht maken en inpakken tegen konijnenvraat. Het weer zat ook vandaag wel mee. In het begin wat miezelregen en daarna kwam de wind meer opzetten. Dat dreef de buien lekker weg en een ieder was enthousiast aan het werk. Tussendoor koffie/thee met koek, gesponsord door Deen, en om half 1 was het tijd voor de erwtensoep van slager Cees Blokdijk uit Medemblik. Dat was een warme ontvangst en gaf nog wat energie om toch nog een uurtje door te gaan. Er zijn bomen geplant zoals de beuk, lijsterbes en berk, en struiken gezet o.a de hazelaar, meidoorn, sleedoorn en egelantier en hondsroos. Het zal nog even duren maar het geeft meer kleur en geur in het Egboetje aan vlinders, bijen en de vogels. Allen hebben genoten van deze werkdagen.

20190316_123531