West-Friesland
IVN
donderdag24nov2016

Nieuw botenhuis IVN staat in ruwe vorm in het Streekbos

BOVENKARSPEL - Met flink geraas loopt het nieuwe botenhuis van het IVN in het Streekbos vol water. Althans de buis die uiteindelijk een veilig onderdak moet bieden aan De Wilskracht, de rondvaartboot van het Instituut voor Natuureducatie. Aannemer Koper uit Wervershoof heeft nog zo’n twee weken werk voor het schuitenhuis kan worden opgeleverd.

Door Theo Groot - 23-11-2016, 21:31

Het oude botenhuis verderop in het Streekbos heeft zijn beste tijd gehad en was ook niet afdoende af te sluiten. Daardoor had de club, die draait op vrijwilligers, nogal eens last van vandalisme en diefstal. Het nieuwe onderkomen van de schuit is ingegraven in de walkant van het Streekbos, bijna voor de deur van het IVN-onderkomen in het paviljoen.

Woensdagmorgen zijn al mensen van het IVN, de aannemer en het Recreatieschap Westfriesland bijeen gekomen om getuige te zijn van de eerste werkzaamheden om de buis van centimeters dik composietmateriaal in te graven. De buis met een doorsnee van 2,50 meter, veel gebruikt bij visdoorgangen en ook bij getijdenturbines, is breed genoeg om de schuit te herbergen. Er komt een laag aarde met gras overheen. „Vanaf de ligweiden zie je er niets van”, aldus ontwerper Theo Ruiter.

De vrijwilliger, tevens coördinator en een van de schippers van De Wilskracht, heeft het idee uitgewerkt, nadat bleek dat andere oplossingen als berging onder de steiger van het paviljoen of een apart botenhuis langs de zwem- en vaarvijver niet echt mogelijk waren. De uitvoering wordt ter hand genomen samen met het recreatieschap, dat de gelegenheid aangrijpt meteen een deel van de beschoeiing te vernieuwen.

Als het gat is gegraven en de in twee delen aangevoerde pijp aan elkaar zijn bevestigd en geplaatst, kan de beschoeiing ter plekke worden verwijderd en stroomt het toekomstige botenhuis vol. Aan de voorzijde komt een stevig hek dat is verzinkt en tweemaal gepoedercoat. Het metaal sluit niet alleen de toegang tot onder water af, het bevat tevens een inklapbare steiger zodat de schipper bij de schuit kan komen. Aan de zijkant richting paviljoen komt de opstapsteiger voor de passagiers.

Een laatste toevoeging is de afwerking van het front. Aanvankelijk zou er een aarden wal komen met gaas, nu is besloten de voorkant rond de ingang uit te voeren in hout.

Het botenhuis kost met elkaar zo’n 30.000 euro. Het IVN betaalt zelf 10.000 euro, de rest is gesponsord vanuit diverse West-Friese fondsen. De rondvaartboot wordt veel gebruikt door het IVN. Afgelopen seizoen zijn er twintig gezelschappen geweest die zich hebben laten rondvaren door de natuurgidsen en het IVN houdt zelf veel vaarexcursies op zondag, vaak aan de hand van een thema. De Wilskracht wordt ook vaak ingezet voor klassen van zo’n veertig scholen, die vanuit heel West-Friesland naar het Streekbos komen.