West-Friesland
Overig
woensdag08mrt2017

Natuurkoffer op bezoek in verzorgingshuis Overvest in Enkhuizen

Op 8 maart werden we gastvrij ontvangen door de medewerkers van de huiskamer in verzorgingshuis Overvest in Enkhuizen. De tafel in de huiskamer werd gedekt met een mooi groen tafelkleed waarop spulletjes uit de natuurkoffer werden gelegd. Een aantal bewoners zat al aan tafel en anderen schoven later aan. Ook twee mantelzorgers waren aanwezig. Na de koffie/thee ronde mét iets lekkers er bij begonnen we aan de presentatie met de vraag aan de bewoners welk jaargetijde het nu is en wat we in het voorjaar zien. De IVN collega’s gingen heel persoonlijk bij elke aanwezige langs om de katjes van de hazelaar, de zwarte es en de wilg te laten ruiken en voelen. De knop van de tak van de kastanjeboom werd opengemaakt, zodat het inwendige ook goed zichtbaar was.
Er kwamen mooie reacties van de bewoners. Bij het voelen en zien van de katjes van de hazelaar merkte één mevrouw op: “het lijken wel rupsen”. De bewoners roken aan rozemarijn.

Natuurkoffer Na het ‘takken’- onderwerp spraken we over lammetjes en lieten we ook een plukje wol voelen. Eén van de dames liet ons zien hoe de spintol werkte en vertelde ons over de oorlogsjaren waarin haar moeder ook wol spon. Bij het zien van een foto met een lammetjes-tweeling vertelde deze mevrouw dat zij ook een tweeling heeft gehad. We lieten een vogelnestje zien waar ook schapenwol door het vogeltje in verwerkt was. Daarna kwamen de tulpenbollen op tafel en werd er gesproken over het eten van de tulpenbollen (in de oorlog) en het bollen pellen. We zongen het lied “tulpen uit Amsterdam” en één van de heren, die weinig spraakzaam was, zong uit volle borst mee.

Afsluiting:
Na een uur hebben we deze prachtige middag afgesloten.