IVN West-Friesland
NatuurOntdekkers
dinsdag01nov2022

Nacht van de Nacht in het Egboetje Oostwoud: zéér geslaagd

Al weer de 19e landelijke jaarlijkse actie van de Milieufederatie op de laatste zaterdag van oktober. IVN West-Friesland doet hier vanaf het begin aan mee, de laatste 10  jaren in het Egboetsterrein waar het voor een avondwandeling donkerder is dan in het Streekbos. Ria en Gerard de Graaf hebben samen met IVN vrijwilligers deze avondactiviteit opgezet om over onze zintuigen, de nachtdieren en het thema m.b.t. tot licht en donker te vertellen. 

Een groep van 26 mensen waaronder 8 kinderen hadden zich aangemeld. Na een warm welkom en uitleg van het doel ging de groep op pad: best spannend en een beetje eng... Maar op markante plekken stond een waxinelichtje en helaas voor de pechvogel, brandnetels prikken ook in het donker…. Als eerste werd stilgestaan bij een vleermuiskast. De Dwergvleermuis was op dat moment niet thuis, aan het eind van de rondwandeling had men meer geluk. Hier een kort verhaal over het nut van deze nachtelijke insecteneters die keus hebben uit 41 nestkasten in het Egboetswater! Allen getimmerd door Gerard en Huub, een nuttige prestatie want de meeste kasten zijn vanaf maart tot oktober bezet, maar ook in de wintermaanden kan er soms een enkeling in huizen.

Tijdens de wandeling in het stikke donker gaan je oren, ogen, neus anders reageren: je hoort ineens het verkeer en de overvliegende ganzen scherper, de sterren zijn veel beter te zien. En de roze verlichte kas in de omgeving paste goed in het verhaal… De kinderen mochten raden wat er in de voeldozen zat, drie smaken proeven, schrijven, tekenen en ruiken…. Want alles werkt anders.

Bij het verhaal over de uil - de koning van de nachtdieren - bleek er vlakbij een Ransuil te zitten: weliswaar een opgezet exemplaar die goed te bekijken was, zie foto. De warmtelamp zorgde voor een onverwacht natuurmoment: twee dwergmuizen (klein en fijn) knabbelden aan de zaden van brandnetels, nooit geweten dat ze die eten. Hier werd verteld over de sterren maar die lieten zich even niet zien. Gelukkig wel bij de volgende stop, hier kon men nog naar de heldere hemel kijken en wat patronen herkennen. Nog een klein stukje wandelen op de tast langs een touw om van het ene veld tussen de bomen door, over hindernissen, weer op het pad uit te komen. Het gaf geen moeite om via de lichtjes weer uit te komen bij de start.

Bij terugkomst brandde de vuurkorf bij het Egboetje. Als afsluiting kreeg ieder kind een kleurplaat. De warme marshmallow smaakte heerlijk! Net zoals de appeltaart en koffie voor iedereen die aan deze avond had meegewerkt, een groot succes. Met windstil weer, heldere lucht en 14 graden heel bijzonder om mee te maken. Volgend jaar weer!

Toos Brink

Het doel van Nacht van de Nacht is om Nederland donkerder en duurzamer te maken. Al die overbodige verlichting veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Ook raakt het ritme van mensen en dieren verstoord. Mens en dier hebben het natuurlijke ritme van de nacht nodig om uit te rusten, voor hun gezondheid en voor een sterke weerstand. Jaarlijks worden miljoenen trekvogels verstoord of ze sterven door lichthinder.

De Natuur- en Milieufederaties communiceren in de Nacht van de Nacht campagne naar bedrijven en gemeenten over “Donker waar het kan en licht waar het moet”. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor nieuwe energie zuinige verlichting. Licht van o.a. kassen dient goed afgeschermd te worden en niet naar alle kanten uit te stralen. Omdat licht steeds goedkoper wordt met led toepassingen zijn bedrijven steeds vaker geneigd om reclameverlichting de hele nacht maar aan te laten. Het is duidelijk dat we de oerwaarden zoals donkerte en stilte als mens moeten koesteren.

 

asfafsasfaasf