West-Friesland
IVN
maandag08aug2022

Ledendag 24 september: programma en wijze van aanmelden.

Omdat het 50 jaar geleden is dat de IVN-afdeling West-Friesland is opgericht houden we een feestelijke ledendag op zaterdag 24 september a.s. In deze nieuwsbrief laten we de opzet van die dag zien en kunt u alvast kennisnemen van de diverse activiteiten. U kunt zich opgeven via de mail: ledendag@ivn-westfriesland.nl. Geeft u vooral uw naam door, bij welke programmaonderdelen u aanwezig wilt zijn en uw 1ste, 2de en 3de keus van de activiteiten. Dan maken wij er een mooie dagindeling van. We hopen dat we alle wensen kunnen honoreren. AUB aanmelden vóór 5 september.

Programma 10.00 – 10.30 uur Inloop en ontvangst in SP-gebouw voor iedereen (koffie met iets lekkers)

10.30 – 11.00 uur Welkom: opening en onze jubilarissen worden in het zonnetje gezet.

11.00 – 12.30 uur - Workshops/Excursies

A – Boottocht B – Botanisch tekenen C - Geneeskrachtige kruiden excursie D – Bomen-poëziewandeling

12.30 – 13.30 uur – Lunch 13.30 – 15.00 uur - Workshops/Excursies

A – Boottocht B – Botanisch tekenen C – Bomen-poëziewandeling D - Geneeskrachtige kruiden excursie

15.00 – 16.00 uur – Afsluitende Borrel Info over de workshops Workshop planten en bloemen tekenen (botanisch tekenen) Door zorgvuldige waarneming van divers plantenmateriaal leren we hoe de grondvorm van een bloem, plant of blad in elkaar zit. We leren om bloemen en bladeren een ruimtelijke vorm te geven. We kijken hoe de bladeren en bloemen uit een steel groeien. We oefenen in het tekenen van details, schaduwen en structuren.

Kruidenwandeling/Eten uit de natuur Tijdens de wandeling zal de gids kruiden laten zien die van oudsher en volgens

traditioneel gebruik werden en worden ingezet bij kwalen. Ook waren de kruiden vroeger al voeding voor de mensen. Wat zou je nu zelf in het wild kunnen plukken om van te eten?

Bomen-poëziewandeling Wij mensen houden van bomen. Ze hebben een enorme uitstraling en een rustgevende kracht. Wij zijn ons daar niet altijd van bewust. In deze wandeling maken we niet alleen kennis met de fysieke eigenschappen van de diverse bomen in het Streekbos, maar staan we ook stil bij hun symbolische waarde. Waar staan zij voor? Bij elke boom die we bespreken lezen we een bijpassend gedicht voor van diverse Nederlandse en Vlaamse dichters.

Vaarexcursie Een vaarexcursie door het Streekbos en een gedeelte van de Weelen. Er wordt verteld over de opvallende en minder opvallende dingen die we onderweg zien in de natuur, aangevuld met historische en culturele feiten over het gebied waarin we varen.

We hopen dat het een gezellige dag wordt en dat er voor eenieder een activiteit bij zit waaraan meegedaan kan worden. We zien en spreken elkaar wellicht op de ledendag.

Wie kan helpen met de catering op 24 september? De ledendagcommissie wil graag de gasten goed voorzien van een natje en een droogje. Daar zijn extra handen voor nodig. Wie kan helpen? Graag mailen naar ledendagcommissie@ivn-westfriesland.nl

Hartelijke groet, De ledendag commissie, Anna Frederiks, Han Oranje, Jan Kreuk, Elcke Ransijn