West-Friesland
Biodiversiteit
vrijdag09apr2021

Laatste nieuws over Voedselbos de Haling

Hier groeit en bloeit het voedselbos

Rode hazelaar Lambertsnoot JJ kopieDe vrijwilligers hebben veel werk verzet en de meeste bomen en struiken zijn nu geplant. Als de warmte terugkomt gaan de perzik- en amandelbomen als eerste bloeien. Het zijn zogenaamde naaktbloeiers, dat wil zeggen dat ze op het hout bloeien, zonder steeltje. De kerspruim en de kersen volgen en binnenkort staan bijna alle fruitbomen in bloei, Om grote plantgaten te kunnen maken was er een bouwkraantje beschikbaar gesteld. De eerste keer heeft Co Min met zijn kraan geholpen en de tweede keer Robbert Koolhaas met de kraan van vergroenbedrijf de Twee Heren. De wandelpaden zijn eerst gemaaid en daarna geëgaliseerd, het wandelt nu beter en ook voor het onderhoud van belang. Jacob Jeltes heeft er zin en de maaier Aardbezie, met een link naar de sponsor ABZ Seeds, heeft de wandelroute vorm gegeven. Afgelopen zaterdag zijn de plant vakken gefreesd door Hans Visser van Hans & Dirk Visser Grondwerken uit Blokker. Ze hebben ook twee enorme (speel)boomstronken een plaats gegeven bij de Arena. Al met al krijgt het terrein een ander uiterlijk en de lente is welkom!

Vreesmachine JJ kopieEr is genoeg ruimte om in groepjes van twee bomen en struiken te planten. Lekker buiten bezig zijn geeft veel voldoening! Op 6 maart hebben de kleinkinderen van Jan Bruin geholpen met het planten van 4 bomen. Op een paar bomen na is het gelukt alles te bestellen wat we wilden planten. De laatste bomen hopen we volgend jaar aan te kopen. Het voormalige weiland heeft een heel ander aanzicht gekregen; je ziet het voedselbos ontstaan. Alles is keurig geplant op de plaats volgens het ontwerp en voorzien van een bordje met letter en cijfer. Zo is alles terug te vinden.

1e boom mrt 2021De suikeresdoorn die door Jacob Jeltes en Piet Copier is geplant heeft een bordje met ‘eerste boom’ gekregen. De handige maker is Jacob Jeltes. Sommige sponsoren, die een grotere boom hebben gedoneerd kunnen ook een bordje met hun naam er op krijgen. Dat wordt binnenkort geregeld.

De stekkenakker wordt heel mooi, en heeft een ronde wilgenafscheiding. De eerste stekken van frambozen en bessen zijn gebracht en geplant. Wie wat over heeft voor het voedselbos kan het op afspraak een keer komen brengen. Jacob Jeltes heeft sommige bomen ook voorzien van zelfgemaakte vogelhuisjes; het broedseizoen kan beginnen!

P1230675Sponsoring van wensen

We krijgen veel positieve reacties op ons Voedselbos. Leuk om te horen is dat het Recreatieschap ook veel gunstige reacties ontvangt. Nog steeds melden zich nieuwe sponsoren aan en regelmatig komen er nieuwe vrijwilligers bij. Veel wandelaars en fietsers stoppen om te kijken en vragen te stellen. Wensen voor de komende tijd zijn er wel: een professioneel informatiebord en folders om uitleg te geven over het Voedselbos. Ook willen we de grond frezen, zaadmengsels zaaien en een insectenhotel en opslag voor gereedschap plaatsen. Voor het ontvangen van groepen komt een Arena en we gaan met vergroenbedrijf de Twee Heren bedenken hoe dit er uit gaat zien. Genoeg wensen nog om door sponsoren te worden gerealiseerd. Het wordt een prachtig geheel als alles straks in bloei staat. We kijken er naar uit!

P1230680 PerzikWie meer wil weten over het Voedselbos, wil sponsoren of nog stekken over heeft kan zich melden via de werkgroep voedselbos@ivn-westfriesland.nl of 06-25408745/0229-275673.