West-Friesland
Overig
donderdag16feb2017

IVN brengt de natuur bij de ouderen

BOVENKARSPEL - Vergeten groente, houten schaatsen of een opgezet roodborstje. Het IVN brengt met de Natuurkoffer de natuur bij ouderen thuis, die zelf niet meer de natuur kunnen opzoeken. Een groot succes.

Door Tanja Koopen - 16-2-2017, 18:16 (Update 16-2-2017, 18:17)

De Natuurkoffer is geïntroduceerd door IVN Nederland. Verschillende afdelingen van de natuurorganisatie besloten verpleeg- en verzorgingstehuizen in den lande te bezoeken, om ouderen die niet meer zelfstandig de natuur in kunnen toch met de natuur in aanraking te brengen.

En dat is heel belangrijk, benadrukt Marianne Ouwerkerk. ,,Afhankelijk van de seizoenen nemen we van alles mee dat mensen aanspreekt. Soms is dat vergeten groente, die ze nog van vroeger herkennen. Maar ook in de winter houten schaatsen, waar ze dan herinneringen aan hebben. Of een foto van een roodborstje, en dan gaat iemand spontaan zingen en zingt de rest mee.’’

Zintuigen
De Natuurkoffer is ontwikkeld om zoveel mogelijk zintuigen te prikkelen. Zoals geurige kruiden en bloemen, paddestoelen of aaibare opgezette dieren, die een aanknopingspunt vormen voor een gesprek over vroeger.

Een werkgroep binnen het IVN benaderde verzorgingstehuizen met de vraag of er belangstelling is voor het natuurbezoek. En dat bleek na aanvankelijke aarzeling een groot succes, zeker bij dementerende ouderen.

,,Wij richten ons op mensen die zelf niet meer de natuur in kunnen. We organiseren bijeenkomsten met niet meer dan tien mensen. We presenteren de koffer, laten zien wat we bij ons hebben en dan komen de verhalen vanzelf.’’

De ervaring leert dat verzorgingstehuizen, waar de Natuurkoffer op bezoek is geweest, het IVN graag terug willen voor een nieuw bezoek. Zo is de werkgroep al een paar keer in Enkhuizen geweest, maar ook in Wervershoof.

Zondag 19 februari presenteert het IVN in het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel tussen 14 en 16 uur de Natuurkoffer aan mantelzorgers en verpleegkundigen, zodat ook zij ondervinden wat het effect is.

Letterlijk de natuur op tafel (Foto Toos Brink)