West-Friesland
Slootjesdagen
vrijdag15jun2018

Het IVN Slootjesweekend in West-Friesland

Mensen, planten en dieren hebben zoet water nodig om te leven. Daarom is het zo belangrijk dat het water schoon is. Dat kan je op verschillende manieren onderzoeken.
Een ervan is kijken welke diertjes er in het water leven. Hoe meer soorten hoe beter de kwaliteit. Als je bv. een kokerjuffer, haftelarve of geel gerande watertor vangt, dan kun je er bijna zeker van zijn dat de waterkwaliteit goed is. Kinderen hebben geen te hoge verwachtingen en zijn blij met ieder beestje, van bloedzuiger tot bootsmannetje. Altijd weer spannend wat er uit het netje te voorschijn komt, het is net een beetje schatgraven, maar dan onder water.

Zaterdag 9 juni hebben er 11 kinderen en 7 volwassenen met veel enthousiasme en begeleiding van 3 gidsen een gevarieerde vangst laten zien. En later weer teruggezet in het schone water van het Egboetsterrein in Oostwoud. Visdeskundige Ton Groen heeft gevist met een groot visnet en dat leverde een prima resultaat op: o.a. 3-doornig stekelbaarsje, geel gerande watertor, kikkervisjes, modderkruiper, blankvoorn en karper. Een super vangst en prima uitleg! De kinderen hebben zelf ook kunnen scheppen en bootsmannetjes en libellenlarven zijn in een wit bakje goed te onderscheiden door hun gedrag. Het was een plezierige middag voor iedereen.

slootjesdagenZondag 10 juni was het deelnemersveld groter bij IVN in het Streekbos: samen 40 kinderen en hun ouders gingen op twee verschillende tijden en locaties vissen. Het water was schoon en ‘het gebruikelijke spul’ zat ook deze keer in het netje. Met uitzondering van een dood kreeftje.

De natuur beleven is niet moeilijk, je hoeft niet ver weg. Met een netje, twee bakjes, een emmer en een sloot is genoeg te beleven. Probeer het eens, samen met je (groot)ouders!