West-Friesland
Natuur in de Buurt
vrijdag19nov2021

Een wezelschuilplaats bouwen

Het Ecoproject is een wezelschuilplaats rijker

kopieOp 19 november heeft een groep deelnemers aan de bijeenkomst ‘Bouwen voor dieren’ een wezelschuilplaats gebouwd in het Ecoproject van Streekbos. Onder enthousiaste leiding van Annika Langeveld van Landschap Noord-Holland werd gestart met een interessante lezing over dier-inclusief bouwen in de stad.  Daarna heeft de helft van de groep het Streekbos verkend door de ogen van een dier en een andere groep is aan het werk gegaan. De deelnemers kwamen uit heel Noord-Holland en dit allemaal in het kader van Bouwen voor Groen.

PB193241 kopieHet is niet moeilijk en leuk werk om een beestenschuilplaats te maken. Voor het bouwen van een wezelschuilplaats begin je met een laag maaisel of stro. Daarop leg je grote boomstronken op een rij met een beetje ruimte ertussen (5-10 cm.) Daarop komt een rij boomstronken meer aaneengesloten overdwars. Daar overheen allerlei losse takken leggen, zodat de stronken niet meer zichtbaar zijn. Doe er dan nog een flinke laag maaisel overheen. Bedek vooral de ingang redelijk goed zodat de opening bijna niet is te zien.  

Wezels en andere dieren zullen de ingang prima weten te vinden (als ze in de buurt zijn). Bouw de wezelschuilplaats bij voorkeur op een plek waar de wezel beschutting kan vinden om er naar toe te lopen.

Astrid Bijster