West-Friesland
Overig
Vanaf
zaterdag23apr202213:00

Feest: IVN West-Friesland 50 jaar!

50jaarIVN afdeling West-Friesland bestaat in 2022 50 jaar! In die 50 jaar zijn we gegroeid van een club groene vrijwilligers tot een professionele organisatie met ruim 300 leden en meer dan 100 actieve vrijwilligers verdeeld over 16 werkgroepen. Waaronder Scholenwerk, Weidevogelbescherming, Vaarexcursies, Knotgroep.
We beheren decennia lang twee (inmiddels drie, zie Voedselbos) natuurgebieden: Het Egboetsterrein met het Egboetje in Oostwoud/Hauwert en het Ecoproject in het Streekbos. Onze twee bezoekerscentra zijn ingericht met wisselende exposities en veel opgezette dieren, zodat iedereen deze schatten uit de natuur van dichtbij kan bekijken. Met onze excursies bereiken we tientalen scholen in de regio en tijdens de zondag openstelling in het Streekbos Paviljoen verwelkomen we jong en oud. Het hele jaar door worden er publieksactiviteiten georganiseerd met diverse onderwerpen, bijvoorbeeld een Bronstijd wandeling, uilenballen uitpluizen, vleermuizentocht of een bomenexcursie in het Streekbos of het Egboetsterrein. Voor kinderen zijn er speciale Natuur zoekopdrachten en een Kabouterpadroute door het Streekbos te koop voor een klein prijsje.  Samen met een vrolijke kaboutermuts een tip voor een vrolijk en natuurvriendelijk kinderfeestje. Onze gecertificeerde fluisterboot Wilskracht vaart met bevoegde schippers die de natuur op het water van alle kanten belichten.  We zijn actief in een groot deel van West-Friesland met de knotgroep en beheren samen met vrijwilligers van de KNNV de Oeverzwaluwwand in het Drachterveld van Blokker. Vanaf de aanleg van het Streekbos in 1978 wordt er door de Inventarisatiegroep tijdens een maandelijkse wandeltocht van alles bijgehouden aan flora en fauna. De zichtbare gegevens zijn te vinden in 12 mappen in de ontvangsthal.

FEESTWEEKEND 23 en 24 april
De start van ons jubileumjaar vindt plaats op zaterdag 23 april om 13.00 uur voor genodigden. De burgemeesters van Medemblik en Stede Broec zullen ons nieuwste project Voedselbos De Halingopenen - ons derde natuurgebied. De werkgroep Voedselbos heeft dit braakliggend grasland is in twee jaar tijd omgetoverd tot een prachtige kijk- en eettuin. Met behulp van een Crowdfund campagne (opbrengst ruim € 5500,-) is de basis gelegd voor de start in 2020. Veel wensen zijn er inmiddels al gerealiseerd met hulp door bijdragen in financiële en natuurlijke vorm. Maar er zijn nog wensen, zoals een informatiebord, opslag voor materiaal, dus giften blijven nodig!

Zondag 24 april organiseren we vanaf 13.00 uur een feestelijke Open Middag voor het publiek in het Streekbos Paviljoen met een presentatie van diverse werkgroepen, kinderactiviteiten en (gratis) vaartochten en wandelingen o.l.v. een IVN gids in het Streekbos. Let op de officiële aankondiging hiervoor!

 

Algemene informatie

zaterdag 23 april 2022 - 13:00 tot zondag 24 april 2022 - 16:00
Locatie: 
Streekbos Paviljoen
Veilingweg 21a
1611 BN Bovenkarspel
Nederland
Google Maps image