West-Betuwe
Slootjesdagen
zaterdag29aug2020

Slootjesdag in Meteren

Het was winderig en af en toe een spat regen. Toch was het 26 augustus druk in het struingebied van Meteren. IVN West-Betuwe organiseerde een Slootjesdag. Onder begeleiding van (groot)ouders en IVN-gidsen gingen kinderen aan de gang met schepnetjes, lepels, witte bakken en zoekkaarten.

Het struingebied bestaat nu een aantal jaren en wat leeft er dan in zo’n sloot? Het is aangelegd voor de grote modderkruiper die op de rode lijst staat. Zouden de kinderen die ook tegenkomen?

Ze hebben van alles gevonden en in bakken verzameld. Als ze het van dichtbij wilden bekijken, werden de vondsten met een lepel in een loeppotje of in een smalle glazen bak (een cuvette) gedaan om ze nog beter te kunnen zien. Het begon met drie verschillende soorten slakken: eentje die eruitzag als een boor, een platte slak en eentje met een klepje.  Toen vingen ze allerlei larven en een grote geelgerande waterkever (de grote spinnende watertor). En tot slot vond Babette een heuse geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft van zeker 10 centimeter lang.

Het was een hele leuke ochtend met zijn allen. Wil je volgend jaar ook komen kijken en waterdiertjes vangen? Houd dan de website van IVN West-Betuwe in de gaten. Meestal zijn de  Slootjedagen half juni. Graag tot dan.

Foto: Eefke Halma