West-Betuwe
Vogels
zaterdag27mrt2021

Praatje bij een plaatje

Een vast agendapunt op de avonden van de Vogelwerkgroep is praatje bij een plaatje. Over waarnemingen mag je alleen vertellen, als je een plaatje instuurt. Het mooist is natuurlijk een eigen foto. Maar dat lukt niet altijd. Dan mag je ook een foto/afbeelding van internet mailen. Eerst moeten de andere werkgroepleden zien welke vogel het is. En dan komt het verhaal. Een leuk idee om ook via de nieuwsbrief te doen. Bert Vos trapt af.

Deze dode kerkuil lag erbij zoals hij was gevonden en bleek geringd te zijn. De gegevens doorgegeven op www.griel.nl. En wat bleek? De kerkuil, een vrouwtje, is op 3 juli 2013 geringd in Lippenhuizen, Friesland.

De vogel is op het industrieterrein in Zaltbommel gevonden. Vlakbij de blokkendoos van DHL. Hoogstwaarschijnlijk tegen een vrachtwagen aangevlogen. De vogel was verder helemaal gaaf en zag er gezond uit. In tegenstelling tot de kerkuil die twee weken eerder was gevonden en broodmager was.

Helaas heeft een kerkuil ruim 50% kans om als verkeersslachtoffer te eindigen. In gebieden met veel kerkuilen en wegen kan die kans zelfs oplopen tot 70%. Vanwege de vele veldmuizen die er kunnen zitten, zijn de (snel)wegbermen een aantrekkelijk jachtgebied voor deze uilensoort.

Foto: Dode kerkuil. Bert Vos