West-Betuwe
Kind & Natuur
maandag16nov2020

Met de struinkarren en -tassen op pad

Kinderen de natuur laten ontdekken in de Heesseltsche uiterwaarden met een veldlesproject. Het begon met een eindopdracht voor de natuurgidsenopleiding. Inmiddels zijn de eerste veldlessen geweest en zijn de kinderen dolenthousiast.

Hoe betrek je kinderen bij de natuurontwikkeling in de Heesseltsche uiterwaard. IVN-natuurgids Bert Vos bedacht in 2018 samen met medegidsen Jan en Lucas Timmerman het veldlesproject 'Op ontdekking in de Heesseltsche uiterwaard'. Bij de voorbereidende les op school krijgen kinderen uitleg over het gebied, wat ze gaan doen en hoe ze zich moeten voorbereiden. Bij de veldles in de uiterwaard draait het vooral om struinen, genieten, ontdekken en je verwonderen. Onder leiding van een natuurgids struinen de kinderen door de uiterwaard, terwijl ze in groepjes met een begeleider opdrachten uitvoeren.

Die opdrachten staan op opdrachtkaarten die samen met diverse materialen in de IVN-struinkarren en -tassen te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan grondboren, schepnetten, cuvettes, zandzeven, onderzoeksbakken, verrekijkers, loepjes, loeppotten en zoekkaarten. Een aanvraag bij het Leefbaarheidsfonds van de gemeente Neerijnen en IVN West-Betuwe maakte het mogelijk om in totaal 2 struinkarren en 6 struintassen aan te schaffen.

De eerste ervaringen

De struinkarren zijn al verschillende keren gebruikt. Tijdens de ledendag van IVN in september, maar ook in oktober. Toen zijn we twee dagen met een basisschool uit Waardenburg op pad geweest in de uiterwaard om de struinkarren uit te proberen. De kinderen waren enthousiast wat ze allemaal met de verrekijkers konden zien. Het zeven van het zand en dan bekijken met de loepjes verrasten velen. Het is geen zand, het zijn net diamantjes. Zoeken naar stenen leverde vele mooie vondsten op. Waterbeestjes vangen, ook al zijn er weinig, vinden kinderen altijd leuk. En pissebedden bekijken in een loeppotje is ook heel spannend.

Tijdens deze dagen met de basisschool gaven twee gidsen elk hun eigen invulling. De een ging lopen met de kinderen, de anderen is het bos ingegaan. In het ooibos konden we uit de wind een aantal opdrachten doen en lekker pauze houden. Daarna zijn we op zoek gegaan naar de bever en het nest van de hoornaars. De kinderen hebben een heerlijke ochtend gehad.

De komende tijd zullen we kijken hoe we het project bij de scholen gaan aanbieden. Ook zal het een onderdeel worden van Natuurwijs in West-Betuwe.

Wil je meer weten over de veldlessen en de struinkarren en -tassen? Neem dan contact op met Bert Vos via devossen@hetnet.nl.

Foto: Veldles in de uiterwaarden. Bert Vos.