West-Betuwe
Vogels
zondag24apr2022

Gevraagd: hulp bij zomertelling gierzwaluwen

Jaarlijks inventariseren enkele leden van onze IVN-afdeling de broedresultaten van gierzwaluwen in Kasteel Waardenburg. (lees meer in dit eerdere bericht). Dit jaar willen we ook in de zomerperiode een inventarisatie doen.

Sovon heeft telrichtlijnen opgesteld voor de zomertelling, zodat de resultaten beter vergelijkbaar zijn met andere gierzwaluwkolonies in Nederland. Het kost niet heel veel tijd, maar er zijn meer mensen nodig dan voor de telling van de broedresultaten. De reden is dat de gierzwaluwen zo snel zijn, dat je maar een klein deel van de kolonie per persoon tegelijk kunt tellen.

We gaan drie avonden tellen tussen 1 juni en 15 juli. Dat doen we vanaf de buitenkant van Kasteel Waardenburg. De exacte data hangen af van het weer: het moet droog zijn met weinig wind.

Doe je ook mee?
Er zijn minimaal 6 mensen nodig. En extra tellers maakt het makkelijker. Als je mee wilt doen, meld je dan aan bij Bert Vos of Kinie Lont door een mail te sturen naar vwg@ivnwestbetuwe.nl. Graag daarin je naam, e-mailadres en telefoonnummer vermelden. 

Foto: Gierzwaluw. Adri de Groot