Euro Birdwatch

Op zaterdag 30 september is het weer zover: duizenden vogelaars in heel Europa tellen dan de trekvogels die naar het zuiden vliegen. Het gaat om miljoenen vogels. In Nederland coördineert Vogelbescherming Euro Birdwatch, samen met de website www.trektellen.nl. Ook de Vogelwerkgroep van IVN West-Betuwe doet mee aan de telling.

Euro Birdwatch is een initiatief van BirdLife International. Het vestigt de aandacht op trekvogels en de gebieden die ze in Europa nodig hebben om bij te tanken voor hun reis. Het evenement maakt zichtbaar hoe bijzonder de vogeltrek is en draagt er hopelijk aan bij dat meer mensen enthousiast worden voor vogels en hun bescherming.

Vogeltrek en het weer

De Euro Birdwatch staat of valt met het weer. Helder zicht is ideaal om te tellen, net als een lichte tegenwind. Dan vliegen de vogels lager en worden ze eerder gezien. En dat vergemakkelijkt het tellen. Goed trekweer voor de vogels zelf is rugwind (dus noorden en/of oostenwind). Maar dan gaan ze juist vaak hoog vliegen, waardoor ze minder goed worden waargenomen en geteld. En als de zon doorbreekt is er kans op roofvogeltrek.

Bijna 170 telposten, ook in Heesselt

In Nederland zijn het vooral (vele honderden) vrijwilligers die tijdens de Euro Birdwatch trekvogels tellen op meer dan 169 telposten. Deze telposten worden bemand door zowel vogelwerkgroepen als speciale telgroepen die in voor- en najaar vele uren maken om de voorbijtrekkende vogels te tellen.

Vorig jaar deden  41 landen mee. In heel Europa zijn ruim 7 miljoen vogels geteld. De Finse vogelbescherming telde de meeste vogels, zo’n 1,5 miljoen vogels. De tellingen in Nederland stonden garant voor de 4e positie.

Vogelwerkgroep IVN West-Betuwe heeft een trektelpost in de Heesseltsche uiterwaarden. Wil je de tellingen tijdens Euro Birdwatch meemaken? Dan ben je van harte welkom.

Praktische informatie

  • Het tellen start om 07:39 uur op de Hoogwatervluchtplaats in de Heesseltsche uiterwaarden
  • Parkeren kan op de parkeerplaats, Steenfabriek 3 in Heesselt
  • Vanaf de parkeerplaats is het via het toegangshek een paar minuten lopen in oostelijke richting
  • Iedereen is welkom om mee te tellen of te komen kijken naar de telling

Voor meer informatie over deze activiteit van de Vogelwerkgroep IVN West-Betuwe in samenwerking met Vogelbescherming Nederland of als je langs wilt komen op de telpost, kun je terecht bij Bert Vos via vwg@ivnwestbetuwe.nl.

(foto: Trektellen tijdens Euro Birdwatch in Heesseltsche uiterwaarden door Els Bary-Peters)

Waar
Parkeerplaats bij Theetuin Riverlounge
Steenfabriek 3
Heesselt
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Bert Vos

West-Betuwe

Ontdek meer over

Deel deze pagina