West-Betuwe
Vogels
Op
zaterdag03okt202014:00

Waardwandeling vogels in Heesseltsche uiterwaarden

Aansluitend op Euro Birdwatch 2020

Tijdens deze waardwandeling in de Heesseltsche uiterwaarden staan de vogels centraal. Hoe heeft dit gebied zich ontwikkeld? Welke soorten hebben dit vernieuwde natuurgebied al ontdekt en zoeken rust en voedsel bij de geulen en waterpartijen? En wat zien we aan trekvogels en wintergasten? IVN-natuurgidsen nemen je graag mee op deze wandeling om dat te ervaren.

De afgelopen jaren zijn de Heesseltsche uiterwaarden aan de flink stromende Waal voor een groot deel veranderd van landbouwgebied in natuurgebied. De shovels zijn in 2019 uit het gebied vertrokken. Wat achterbleef was een vrij kaal gebied met diverse nieuwe geulen en bruggen. Maar niet voor lang. Want pioniersplanten vestigden zich volop op de kale plekken en maakten de weg vrij voor andere planten. Koeien en paarden zorgen voor de natuurlijke begrazing.

Veel vogels hebben deze uiterwaarden ook al weer ontdekt. Tijdens deze waardwandeling verwachten we ook trekvogels te zien, die vanuit het hoge noorden van Scandinavië naar het zuiden vliegen. Denk bijvoorbeeld aan groepen vinken, kolganzen, spreeuwen en graspiepers.

Omdat het 3 oktober Euro Birdwatch is, telt de Vogelwerkgroep de overkomende trekvogels op de Trektelpost Heesselt Steenfabriek. Deze trektelpost bevindt zich op de hoogwatervluchtplaats die voor de kuddes koeien en paarden is aangelegd. Bezoekers zijn vanaf 7:45 uur ’s morgens - na aanmelding - welkom om mee te kijken en te tellen, zie de activiteit Euro Birdwatch 2020.

Praktische informatie

  • De struinwandeling start om 14.00 uur en duurt ca 2 uur.
  • In verband met de beperkingen vanwege het coronavirus kunnen we geen telescoop gebruiken en moeten de deelnemers zelf een verrekijker meenemen.
  • Doe stevige schoenen aan voor het oneffen en soms natte terrein.
  • Aanmelden voor de wandeling kan via fieke.vos@kpnmail.nl.
  • Deelnemers krijgen vooraf een bevestiging met meer informatie over de excursie zoals de startlocatie en coronamaatregelen.
  • Deelname aan deze excursie is gratis.

Meer weten?

Heb je vragen over deze wandeling? Dan kun je terecht bij Fieke Vos, IVN-natuurgids, via fieke.vos@kpnmail.nl

Foto: Kolgans. Marja ten Voorde

Algemene informatie

zaterdag 3 oktober 2020 - 14:00