West-Betuwe
Vogels
Op
zondag12mei201908:30

Nationale Vogelweek

Vogelexcursie Heesselt

IVN West-Betuwe organiseert op zondag 12 mei in het kader van de Nationale Vogelweek, een vogeltocht door het weidse landschap van de Heesseltsche Uiterwaarden.
Start om half 9, vanaf de (ruime) parkeerplaats bij Theetuin ‘River Lounge’, Steenfabriek 3, Heesselt (bij de koe vanaf de Waalbanddijk naar beneden). Rond half 12 uur zijn we daar weer terug en is het tijd om iets te drinken in de Theetuin met uitzicht op de Waal.

Deze uiterwaard is de afgelopen 3 jaar heringericht: een paar honderd ha nieuwe natuur in wording met moeras, zacht ooibos en een waterrijk strangen gebied waarin bestaande kleiputten zijn opgenomen; twee brede nevengeulen zijn gegraven, te zien van af de zomerdijk die omzoomd is door oude knotwilgen. Het is een Natura 2000 landschap dat van groot belang is voor de bescherming van biodiversiteit.

Omdat het gebied deels uit nieuwe natuur bestaat, kunnen we pionierende soorten als kleine plevier en oeverzwaluw zien. Een bever heeft zich al gesetteld en een visarend is poolshoogte komen nemen Maar we nemen ook ruim de tijd voor roodborsttapuiten, rietgorzen, sprinkhaanzangers en blauwborsten als we die tegenkomen. Een lijst waargenomen soorten over 2018 is onder deze tekst in te zien en te downloaden.

De excursie wordt begeleid door twee wetlandwachten van Vogelbescherming, ervaren vogelkenners en lid van de vogelwerkgroep. Denk aan laarzen, wandelschoenen, eventueel regenkleding afhankelijk van het weer en neem een verrekijker en fototoestel mee.

Voor alle informatie, aanmelding enz, zie Nationale Vogelweek
Aanmelden is alleen mogelijk via bovenstaande link.

Foto: Heesseltsche uiterwaard, Rijkswaterstaat 'Snow-white'
Vogellijst Heesselt 2012 t/m 2018

Algemene informatie

zondag 12 mei 2019 - 08:30 tot 11:30