West-Betuwe
Vogels
Op
zaterdag01okt202207:00

Euro Birdwatch 2022

Op zaterdag 1 oktober is het weer zover: duizenden vogelaars in heel Europa tellen dan de trekvogels die naar het zuiden vliegen. Het gaat om miljoenen vogels. In Nederland coördineert Vogelbescherming Euro Birdwatch voor de 27e keer, samen met de website www.trektellen.nl. Ook de Vogelwerkgroep van IVN West-Betuwe doet mee aan de telling.

Euro Birdwatch is een initiatief van BirdLife International. Het vestigt de aandacht op trekvogels en de gebieden die ze in Europa nodig hebben om bij te tanken voor hun reis. Het evenement maakt zichtbaar hoe bijzonder de vogeltrek is en draagt er hopelijk aan bij dat meer mensen enthousiast worden voor vogels en hun bescherming.

Vogeltrek en het weer
Euro Birdwatch staat of valt met het weer. Helder zicht is ideaal om te tellen, net als een lichte tegenwind. Dan vliegen de vogels lager en worden ze eerder gezien. En dat vergemakkelijkt het tellen. Goed trekweer voor de vogels zelf is rugwind (dus noorden en/of oostenwind). Maar dan gaan ze juist vaak hoog vliegen, waardoor ze minder goed worden waargenomen en geteld. En als de zon doorbreekt is er kans op roofvogeltrek.

Bijna 170 telposten, ook in Heesselt
In Nederland zijn het vooral (vele honderden) vrijwilligers die tijdens de Euro Birdwatch trekvogels tellen op meer dan 169 telposten. Deze telposten worden bemand door zowel vogelwerkgroepen als speciale telgroepen die in voor- en najaar vele uren maken om de voorbijtrekkende vogels te tellen.

vogeltrek, trektellenEuro Birdwatch 2021

Vorig jaar deden  41 landen mee. In heel Europa zijn ruim 7 miljoen vogels geteld. De Finse vogelbescherming telde de meeste vogels, zo’n 1,5 miljoen vogels. De tellingen in Nederland stonden garant voor de 4e positie.

Vogelwerkgroep IVN West-Betuwe heeft een trektelpost in de Heesseltsche uiterwaarden. Wil je de tellingen tijdens Euro Birdwatch meemaken? Dan ben je van harte welkom.

Praktische informatie

  • Het tellen start om 07:00 uur op de Hoogwatervluchtplaats in de Heesseltsche uiterwaarden en duurt tot het einde van de ochtend
  • Parkeren kan op de parkeerplaats, Steenfabriek 3 in Heesselt
  • Vanaf de parkeerplaats is het via het toegangshek een paar minuten lopen in oostelijke richting
  • Iedereen is welkom om mee te tellen of te komen kijken naar de telling

Voor meer informatie over deze activiteit van de Vogelwerkgroep IVN West-Betuwe in samenwerking met Vogelbescherming Nederland, of als je langs wilt komen op de telpost, kun je terecht bij Els Bary-Peters via 06 26 34 27 27.

Foto: Euro Birdwatch 2022. Els Bary-Peters

Algemene informatie

zaterdag 20 augustus 2022 - 22:42