West-Betuwe
Insecten
Op
zaterdag18apr202014:00

Bijentelling in Kasteeltuin Neerijnen

Het gaat niet goed met de bijen in Nederland. De helft van de ruim 350 bijensoorten zijn bedreigd. Ook voor ons heeft dit grote gevolgen. 80% van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom doet IVN West-Betuwe mee aan de Nationale Bijentelling, die Nederland Zoemt voor de 3e keer organiseert. Op zaterdag 18 april gaan we met iedereen die dat leuk vindt in de kasteeltuin in Neerijnen bijen tellen.

In de kasteeltuin bloeien veel planten. Bij droog en liefst zonnig weer vliegen er allerlei insecten rond, waaronder verschillende soorten bijen. Met zoekkaarten en aanwezige bijenkenners zoeken we samen uit welke bijen we zien. Niet alleen honingbijen, maar hopelijk ook allerlei wilde bijen: zandbijen, metselbijen, bladsnijders en zeker ook hommels. Hommels zijn ook bijen!

In de Kasteeltuin gaan we niet alleen bijen herkennen en tellen. We geven samen met Bij Bewust Betuwe ook meer informatie over een bijvriendelijke tuin en andere aspecten van bijen. En je kunt er bloemzaadmengsels kopen om in je eigen tuin te zaaien, zodat de bijen meer voedsel voor zichzelf en hun broed (hun jongen) kunnen vinden. Een andere manier om bijen te helpen is door rommelhoekjes in je tuin te maken of een goed bijenhotel te plaatsen. Daardoor krijgen bijen meer plekken om nesten te maken. Zo kunnen we allemaal een BIJ-drage leveren aan het verbeteren van het bijenleven. Doe ook mee!

Voorafgaand aan de bijentelling vertoont IVN West-Betuwe op donderdag 16 april de mooie  bijenfilm “More than honey” in Het Stroomhuis te Neerijnen. Kijk voor meer informatie op deze site bij 'Film over het bijzondere bijenleven'.

Praktische informatie

  • De bijentelling van IVN West-Betuwe in samenwerking met Bij Bewust Betuwe is van 14.00 – 16.00 uur.
  • Locatie: Kasteeltuin, Van Pallandtweg 12 in Neerijnen.
  • Aanmelden is niet nodig.

Voor meer informatie over deze activiteit kun je terecht bij Fieke Vos, coördinator Gidsenwerkgroep, via gwg@ivnwestbetuwe.nl

Foto: Akkerhommel. Els Bary-Peters

Algemene informatie

zaterdag 18 april 2020 - 14:00 tot 16:00
Locatie: 
Kasteeltuin
Van Pallandtweg 12
Neerijnen
Nederland
Google Maps image