West-Betuwe
Vogels
Op
zaterdag02okt202107:00

Beleef de vogeltrek in Heesselt met Euro Birdwatch

Op zaterdag 2 oktober neemt de Vogelwerkgroep van IVN West-Betuwe samen met Vogelbescherming Nederland deel aan de internationale vogelteldag Euro Birdwatch. In 40 landen in  Europa worden op deze dag trekvogels geteld. Vogelwerkgroep IVN West-Betuwe staat van 7.00 uur tot ca. 12.30 uur bij de telpost Heesselt Steenfabriek.

Het najaar is dé tijd van het jaar om recordaantallen vogels te zien. Veel vogels die in Nederland hebben gebroed trekken nu naar het warmere zuiden. Vanuit het hoge noorden en het oosten komen vogels hier overwinteren of ze trekken door ons land heen. Bij helder weer zie je ze letterlijk vliegen, vaak in grote groepen. Voor vogelaars is dit hét moment van het jaar om naar buiten te gaan, de vogels te zien én te tellen. Ze zijn op 2 oktober vanaf zonsopkomst op ruim 150 locaties in Nederland te vinden.

Vorig jaar werden in Nederland tijdens de Euro BirdWatch 721.574 vogels geteld, 203 soorten in totaal. Spreeuw, vink en graspieper vormden de top 3 van meest getelde vogels. Ook worden er vaak bijzondere vogels gezien. Op 2 oktober ’s avonds maakt Vogelbescherming Nederland de top 10 van meest getelde trekvogels van dit jaar bekend.

Praktische informatie


Voor meer informatie over deze activiteit van de Vogelwerkgroep IVN West-Betuwe in samenwerking met Vogelbescherming Nederland of als je langs wilt komen op de telpost, kun je terecht bij Els Bary-Peters via elsbarypeters@gmail.com of 06 26 34 27 27.

  • Het tellen start om 07:00 uur op de Hoogwatervluchtplaats in de Heesseltsche uiterwaarden
  • Parkeren kan op de parkeerplaats, Steenfabriek 3 in Heesselt
  • Vanaf de parkeerplaats is het via het toegangshek een paar minuten lopen in oostelijke richting
  • Iedereen is welkom om mee te tellen of te komen kijken naar de telling

Foto: Tellen tijdens Euro Birdwatch vanaf de trektelpost in Heesselt. Els Bary-Peters

Algemene informatie

zaterdag 2 oktober 2021 - 07:00