Biodiversiteit

Veel helpende handen aan de Schaapsdijk tijdens de Nationale Natuurwerkdag.

Weert e.o. 9 november 2023

Nationale Natuurwerkdag Schaapsdijk 4 november 2023.

 

Wat een verrassing!
Ruim voor de werkdag waren er al aanmeldingen en dat aantal liep op naar 16 deelnemers.
Wij – de leden van de werkgroep biodiversiteit die zorgen voor natuurbeheer aan de Schaapsdijk-  konden een begin maken met de voorbereidingen. Vooral moesten we zorgen dat iedereen die zich aangemeld had werk van zijn voorkeur kon doen. De deelnemers aan de Natuurwerkdag die voorkeur vooraf kenbaar maken om de arbeid zo plezierig mogelijk te maken. Het is tenslotte niet niks, de handen uit de mouwen te steken voor de natuur.
Deze dag zouden we niet voldoende hebben aan ons eigen gereedschap en werd er hulp ingeroepen van Steunpunt Landschapsbeheer, onderdeel van het Limburgs Landschap.

Bij de start van de Natuurwerkdag werd iedereen verwelkomd door Peter Niessen, de coördinator van de werkgroep biodiversiteit. Hierna gaf de voorzitter IVN

Weert e.o. Hans De Leuw een toelichting over het gebied en de waarde van beheer voor de bijzondere flora en fauna.

Daarna konden we aan de slag. De groep was onderverdeeld in kleinere groepjes. Deze hadden de taak om gemaaid gras af te voeren, anderen kregen de snoeischaar mee om te snoeien of hadden de steekschop om opslag uit te steken. Tijdens het werk was er de natuurlijke nieuwsgierigheid om elkaar wat beter te leren kennen en werd de belangstelling en passie voor de natuur gedeeld.

We hadden ook enkele bijzondere gasten. Zij was Geert Gabriëls, kandidaat voor de  Tweede Kamer bij PvdA/ Groenlinks aanwezig. Als het aan hem ligt zal zijn passie niet verslappen.

Ook Frank Rademaekers bracht een bezoek. Frank was de initiator tot de aanzet van het beheer op de Schaapsdijk.

Er is met plezier veel werk verzet. Voor een aantal is dit een eerste kennismaking geweest en hopelijk krijgt het een vervolg. Maar het is zeker ook de moeite waard om in het voorjaar en zomer te genieten van de planten en vlinders. Nu hebben vooral de paddenstoelen de aandacht getrokken, m.n. de weidewasplaat en de sneeuwzwammetjes.

Het werk werd in de middag eerder afgesloten, omdat de weersverwachting niet veel goeds beloofde. Het enthousiasme werd er niet door gesmoord.

Nadat we nog konden genieten van een prima verzorgde lunch met soep van Peter, broodjes van Toos en nasi van Theo konden we tevreden huiswaarts.

 

Op zaterdag 18 november wordt er weer gewerkt en er hebben zich al enkele vrijwilligers gemeld.

Ook zin om eens mee te helpen? Iedere 1e en 3e zaterdag van de maand tussen 9 u. en 12 u. ben je  welkom om vrijblijvend eens mee te helpen. Je doet er jezelf en de natuur een groot plezier mee.

 

Werkgroep biodiversiteit

Ontdek meer over

Deel deze pagina