Weert e.o.
Bomen & Struiken
donderdag22jul2021

Onthulling eerste Boompaspoort in gemeente Weert

Op vrijdagochtend 23 juli heeft wethouder Martijn van den Heuvel het eerste boompaspoort van Weert onthuld bij een van de twee monumentale beuken aan de Windmolen in de wijk Molenakker.

Het boompaspoort is een Europees initiatief en sinds 2020 in diverse Nederlandse gemeente doorgevoerd. In Weert nam Stichting Groen Weert het initiatief en wordt in nauwe samenwerking met de Gemeente uitgevoerd. Het boompaspoort laat zien wat de desbetreffende boom presteert op het vlak van ecosysteemdiensten. Denk onder andere aan het vastleggen van CO2, opvangen van (regen)water, luchtfiltering en koelvermogen. De waarden worden berekend met hulp van algoritmen van bijvoorbeeld iTree.com.

Dit boompaspoort is voor de gelegenheid afgebeeld op duurzaam Trespa en gemonteerd op een onderstel dat WEERTERLANDHOUT speciaal voor deze gelegenheid heeft gemaakt. Andere waardevolle bomen in Weert zullen de komende maanden van een A4 formaat boompaspoort worden voorzien. Doel van deze actie is, om het publiek bewust te maken van de ecologische waarde van vooral grote bomen: “Ik ben een grote boom. Ik doe belangrijke dingen voor jou!”.