Plantenexcursie Gerendal en Kasteeltuin Oud-Valkenburg

Deze dagexcursie wordt georganiseerd door onze plantengroep.

We bezoeken eerst het Gerendal, met een bezoek aan de Orchideeëntuin. Daarna brengen we een bezoek aan de kasteeltuin Oud- Valkenburg. Deze tuin wordt onderhouden door vrijwilligers van de IVN afdeling Valkenburg aan de Geul.

De orchideeëntuin ligt in het mooie Gerendal. Het Gerendal  een langerekt droogdal, dat bekend is vanwege zijn kalkgraslanden. In de tuin, die sinds 1958 bestaat en op een graslandhelling ligt, groeit een verzameling van plantensoorten die kenmerkend is voor de Zuid-Limburgse flora. De meeste aandacht trekken de inheemse orchideeënsoorten, die in mei en juni hun bloeitijd hebben. In de orchideeëntuin van Natuurmonumenten kun je deze planten van dichtbij bewonderen, zonder ze te vertrappen.

Vanuit de parkeerplaats aan het begin van de Gerendalse weg wandelen we over grotendeels onverharde paden naar de orchideeëntuin, waarbij onderweg al de nodige planten van deze omgeving te zien zijn.
In de tuin is er ruim tijd om de plantenrijkdom goed te bekijken.
Hier is ook gelegenheid om het meegenomen lunchpakket te nuttigen.
Ga voor meer informatie over de orchideeëntuin naar: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/orchideeentuin-gerendal

Hierna vervolgen we onze weg, eerst een stuk over geasfalteerde weg en daarna over veldwegen naar de Kasteeltuin Oud- Valkenburg.
Hier zullen om 13.45 u. gidsen klaarstaan voor een rondleiding door de tuin, die door leden van IVN Valkenburg onderhouden wordt. De rondleiding zal ca 1,5 uur duren.

De kasteeltuin bevat een heempark, dat bestaat uit verschillende delen, die in elkaar overlopen. Hierin zijn gekweekte en wilde flora uit de omgeving te zien zijn, met inbegrip van een aantal gewassen uit vroeger tijd.  Daarnaast is er een kruidentuin die in oud Hollandse stijl is aangelegd. In de tuin bevindt zich ook de  Sjloensmolen, een watermolen die vroeger bij kasteel Schaloen hoorde.

Praktische informatie;

 • 8.45 u. Verzamelen bij het NMC De IJzeren Man in Weert voor gezamenlijk vertrek per auto.
  Vanwege beperkte parkeerplaats zo veel mogelijk carpoolen. Adres voor navigatie Gerendalseweg Schin op Geul
 • We zijn rond ca 16.30 u. retour in Weert.
 • Eten en drinken meenemen. Er is tijdens de excursie geen gelegenheid om dit te kopen.
 • Zorg voor stevige (wandel)schoenen en zo nodig regenkleding.
 • Kosten:
  € 4,– p.p. voor entree Kasteeltuin. Dit zelf betalen (Pinnen of gepast contant).
  Bij meerijden een vergoeding voor de chauffeur. Kosten op grond van ANWB reiskostenvergoeding € 30,– per auto.  (contant betalen).
 • De orchideeëntuin is gelegen op een steile helling, met smalle paden en enkele trappen.
 • Er is een maximum van 30 deelnemers.
 • Kosten: € 4,-- pp + vervoerskosten
 • Maximaal aantal deelnemers: 30
 • Aanmelden verplicht: Ja

Toos Kunnen

gids, coördinator plantengroep, bestuurslid, beheerder website Weert

Ontdek meer over

Deel deze pagina