Weert e.o.
Landschap
Op
zondag14mei201706:30

Vulkaanwandeling in de Eifel

De Geologische Vereniging Mente et Malleo, de Geologie Werkgroep IVN Spaubeek en IVN Weert organiseren op zondag 14 mei een geologische activiteit in Manderscheid, Eifel.

De activiteit start met een Nederlands gesproken begeleide rondleiding in het Maarmuseum in Manderscheid (www.maarmuseum.de) De begeleiding duurt een klein uur waarna op eigen gelegenheid tot ongeveer 11:45 uur kan worden rondgekeken. We lunchen vervolgens in “Eventcafé im Kurhaus” waar op eigen kosten een beperkte lunch kan worden gebruikt.

Na de lunch vertrekken we naar het wandelgebied rond de Mosenberg vulkaangroep. We kijken vanaf de parkeerplaats op het Hinkelsmaar, een droogstaand kratermeer, vervolgens lopen we op de rand van het Windsbornmaar, een kratermeer. Naar boven wandelend hebben we tussen de lasslakken weer uitzicht op het Windsbornmaar, maar krijg je nu ook het gevoel in de kraterwand te staan. Lasslakken zijn uitgeworpen lavaklodders die nog heet weer op aarde terugvallen en aan elkaar hechten.

Klimmend en dalend lopen we langs nog meer slakkenwanden en beklimmen we de uitkijktoren vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het typische Eiffellandschap: een hoger gelegen vlakte doorsneden door (oude) rivier- en beekdalen.

Verderlopend komen we bij de Mosenberg-groeve: een restant van de gedeeltelijk afgegraven Mosenberg-vulkaan. In de doorsnede zie je duidelijk de opbouw van een vulkaankegel en loop je over vulkaanas en kleine vulkaanbommen en zie je eruptiepunten. Soms tref je xenolieten aan: “gefrituurde” zandsteen uit de ondergrond die omgeven door lava naar boven is gelift en uitgeworpen. De zoekmogelijkheid naar mineralen is beperkt. Onderin de groeve is een deels overdekt “Erlebnispark” gebouwd dat op tientallen panelen in het Duits informatie geeft over het vulkanisme in de Eifel. Er liggen diverse blokken steen die met vulkanisme te maken hebben. Een aantal van deze panelen is als pdf beschikbaar en wordt u graag toegestuurd via Wetransfer.

Logistiek:

  • vertrek 06:30 uur vanaf NMC De IJzeren Man, carpoolen. In principe komt iedereen met een auto, waarna zelf voor een indeling gezorgd wordt;
  • vertrek 07:15 uur Spaubeek, Kerkplein, carpoolen
  • aankomst 9:45 uur Maarmuseum Manderscheid
  • vertrek 11:45 uur naar restaurant voor de lunch
  • vertrek 13:00 uur naar vulkaangroep Mosenberg
  • vertrek 16:00 uur Mosenberg
  • aankomst 18:00 uur Spaubeek
  • aankomst 18:30 uur Weert, de inzittenden rekenen met hun chauffeur diens kosten af

De rondleiding in het museum kost € 50,- voor de hele groep (incl. entree). Achteraf af te rekenen met de begeleiders die dit bedrag voorgeschoten hebben. In het restaurant heb je de keuze uit Kartoffelsuppe óf Linsensuppe elk voor € 5,50; een broodje ham óf kaas kost € 2,00. Bij aanmelding vermeldt u wat u wilt gaan gebruiken. Op deze manier is snel restaurantbezoek mogelijk. Deze kosten rekent u zelf af met de restauranteigenaresse. Grote eters doen er handig aan wat extra’s mee te nemen voor onderweg.

De wandeling is kort maar krachtig: afwisselend klimmend tot 90 meter en dalend. Stevig schoeisel is nodig. Het vulkanische gesteente is soms erg scherp: gebruik b.v. een linnen draagtasje als je gesteente mee wilt nemen. Een camera en verrekijker kunnen helpen de wandeling aantrekkelijker te maken.

Tijdens de wandeling wordt u voorzien van informatie die nodig is om te begrijpen wat zich hier heeft afgespeeld.  De geologie staat centraal, niet de planten of dieren.

Om afspraken te kunnen maken met het restaurant is vóóraanmelding nodig. Aanmelding (tevens opgave van lunchwensen) tot 10 mei bij: hansvanschendel@kpnmail.nl voor de deelnemers uit Weert e.o.; voor deelnemers uit Spaubeek aanmelden bij lei.nelissen@home.nl

Algemene informatie

zondag 14 mei 2017 - 06:30 tot 18:30
- Stevig schoeisel is nodig. - Het vulkanische gesteente is soms erg scherp: gebruik b.v. een linnen draagtasje als je gesteente mee wilt nemen. - Een camera en verrekijker kunnen helpen de wandeling aantrekkelijker te maken.
Locatie: 
Vertrek vanaf: Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man
Geurtsvenweg 4
6006 SN Weert
Nederland
Google Maps image