Weert e.o.
Vogels
Op
dinsdag14jan202019:30

Vogeltrek en vogelonderzoek

Lezing door Bas Hissel

Jaarlijks voltrekt zich boven ons hoofd en van ’s werelds grootste en meest fascinerende natuurfenomenen: de vogeltrek. Miljarden vogels verlaten in het najaar de broedgebieden om hun heil te zoeken in warmere oorden. Ook in ons eigen land zien we in de nazomer tientallen soorten vertrekken terwijl we niet veel later duizenden ganzen, eenden en andere wintergasten warm verwelkomen.

De reis die afgelegd moet worden kan enkele duizenden kilometers lang zijn en is naast vermoeiend ook niet zonder gevaren. Maar waarom doen die vogels dat dan? Hoe bereiden ze zich voor op de trektocht? Hoe weten ze wanneer ze moeten vertrekken en welke richting ze uit moeten vliegen? En wat zorgt ervoor dat ze in het voorjaar weer terugkomen?

Jarenlang waren de antwoorden op deze vragen een groot raadsel. Verschillende soorten vogelonderzoek en het gebruik van moderne technieken zorgen ervoor dat we langzaamaan inzicht beginnen te krijgen in het mysterie van de vogeltrek.

 

Op dinsdag 14 januari verzorgt Bas Hissel een lezing over de vogeltrek en vogelonderzoek, en zullen onder andere een aantal van de bovenstaande vragen worden beantwoord.

De lezing is gratis toegankelijk

 

Algemene informatie

dinsdag 14 januari 2020 - 19:30 tot 22:00
Locatie: 
Geurtsvenweg 4
6006 SN Weert
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image