Weert e.o.
Insecten
Op
zondag05aug201813:00

Nationale vlindertelling 2018

Op zondag 5 augustus aanstaande wordt de landelijke vlindertelling gehouden. Deze activiteit vindt plaats in en bij het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man.

De afgelopen periode is het prima vlinderweer geweest. Maar er is meer nodig om het vlinders naar hun zin te maken. Vlinders en rupsen hebben voedsel nodig om in leven te blijven en zich te ontwikkelen. Sommige rupsen zijn heel erg kieskeurig en eten maar van één bepaalde plantensoort of plantenfamilie. Vlinders stellen ook eisen aan het landschap en hebben behoefte aan beschutte, zonnige plekjes. In de winter overleven vlinders als ei, rups, pop of volwassen vlinder afhankelijk van de soort.

De vlinderstichting doet veel onderzoek naar vlinders en door vlindertellingen te organiseren helpen we de vlinderstichting om de vlinderstand nog beter in beeld te krijgen. Bovendien is het een leuke bezigheid om vlinders te spotten, immers vlinders hebben een hoge aaibaarheidsfactor.

We beginnen om 13.00 uur in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man met een inleiding over de vlinders die we kunnen verwachten. Van elke soort krijgt u een afbeelding te zien en wordt een bijzonderheid verteld. Daarna wordt er nog een en ander verteld over de bouw en het leven van vlinders in het bijzonder.

Daarna, zo rond 14.00 uur, gaan we samen de prachtige tuin van het centrum in. In deze tuin staan veel bloeiende planten die veel vlinders en andere insecten lokken. De tuin wordt met veel zorg onderhouden door vrijwilligers die wekelijks actief zijn. Gedurende een uur tellen we de vlinders. Door de inleiding en andere informatie zult u deze nu op naam kunnen brengen. Wanneer u nog vragen heeft kunt u terecht bij één van de IVN vrijwilligers die u graag zullen helpen.

Na dat uur sluiten we de activiteit gezamenlijk in het centrum af.

Datum: Zondag 5 augustus 2018
Tijd: 13.00-15.00 uur
Plaats: NMC De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4, 6006 SN Weert (nabij het zwembad achteraan de parkeerplaats)
Inlichtingen: Ad Havermans (tel. 0495-533271) of Hub Jetten (tel. 0495-538281)

Deelname is gratis.

Algemene informatie

zondag 5 augustus 2018 - 13:00 tot 15:00
Locatie: 
Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man
Geurtsvenweg 4
6006 SN Weert
Nederland
Extra Informatie: 

Deelname is gratis (zowel voor leden als niet-leden van IVN Weert e.o.).

Google Maps image