Weert e.o.
Overig
Op
dinsdag11okt202219:30

LEZING: Plastic soep: Eens komt het op je bordje...

Door Arend Bolt

Lezing:         Plastic soep, ooit komt het op je bordje

Spreker:       Arend Bolt

Datum:         dinsdag 11 oktober om 19.30 uur

Plaats:          Natuur- en Milieu Centrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4, Weert

Toegang:      vrij

 

In onze oceanen drijven 5 vuilnisbelten met kunststofafval. Deze “plastic soep” is een bedreiging voor al het leven in de oceanen. Het is dus van belang om te onderzoeken hoe dit kan worden opgeruimd. Jarenlang was het bestaan van de plastic vuilnisbelten nauwelijks bekend. Ze liggen ver van drukke scheepvaartroutes en zeilers mijden deze gebieden omdat er weinig wind is. Oceanograaf Charles Moore ontdekte de grootste afvalberg in de Grote Oceaan per ongeluk toen hij er in 1997 doorheen zeilde.

De drijvende plasticdeeltjes lijken sterk op plankton, waardoor ze vaak worden opgegeten door kwallen. Op die manier komen ze in de voedselketen terecht. In monsters genomen in 2001 bleek de concentratie plasticdeeltjes in de plastic soep groter te zijn dan de concentratie plankton. Veel plasticdeeltjes komen via de voedselketen terecht in de magen van vogels en dieren, waaronder zeeschildpadden, en de zwartvoetalbatros. De gevolgen hiervan verschillen van vergiftiging tot verstoring van de hormoonhuishouding bij deze dieren.

Arend Bolt, specialist afvalverwerking en -recycling, die vroeger bij het afvalwerkingsbedrijf Van Gansewinkel werkte, houdt zich al jarenlang bezig met deze problematiek. Hij verzorgt vaker lezingen over dit onderwerp. In 2010 nam hij deel aan de Beagle-reis, een Nederlands-Vlaams televisie- en internetproject van de VPRO in samenwerking met Teleac en Canvas. Tijdens deze expeditie werd door hem in de Indische Oceaan onderzoek gedaan naar plastic vervuiling.

In zijn lezing gaat hij in op de gevolgen en nadat het mechanisme en de oorzaken van plastic soep zijn verkend worden de laatste stand van verschillende oplossingsrichtingen besproken.

Algemene informatie

dinsdag 11 oktober 2022 - 19:30 tot 22:00
Locatie: 
NMC De IJzeren Man
Geurtsvenweg 4
6006 SN Weert
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image