Weert e.o.
Natuur
Op
maandag17apr201709:00

Bloesemwandeling naar het Savelsbos

bloesemPaasmaandag 17 april organiseert het IVN afdeling Weert e.o. weer een bloesemtocht. Nu naar het Savelsbos en de boomgaarden gelegen tussen Gronsveld en Moerslag: een wandeling van ongeveer 9 km. Vertrek om 9.00 uur vanaf het parkeerterrein Dries te Weert en om 10 uur vanaf de parkeerplaats tegenover Eetcafè Riekelt in Rijckholt. Naar verwachting zijn we om 16.30 uur weer terug.

Het Savelsbos is een van de mooiste hellingbossen in Nederland. Het is een smal langgerekt bos en volgt de stijlrand die ooit door de Maas is uitgesleten. De helling kent een hoogteverschil van 80 tot 90m en wordt doorsneden door diepe erosiegeulen of grubben die geleidelijk aan naar beneden slingeren. Onze tocht door het bos begint bij de Schone Grub. Onderweg komen we langs een oude vuursteenmijn. Door mijnwerkers zijn tussen 1964 en 1974 een van de grootste industriële complexen uit de steentijd blootgelegd; ruim 75 schachten en 150m mijngangen. Van hieruit werd de vuursteen geëxporteerd over West-Europa.

Het Savelsbos heeft het uiterlijk van een oerbos, alle omgewaaide bomen laat men liggen. Het bos wordt natuurlijk beheerd, wat de aantrekkelijkheid verhoogt. In dit jaargetijde zien we een kleurrijk tapijt door de bloei van de bekende bosanemoon, gele anemoon en het speenkruid en het massaal voorkomen van daslook.

Vanuit het Savelsbos kijken we uit over de bloeiende hoog- en laagstamboom-gaarden in het Maasdal, met op de achtergrond Maastricht met de Sint Pietersberg. Tot midden jaren vijftig was de hoogstam beeldbepalend voor het Zuid-Limburgse landschap. Heel veel dorpen gingen verscholen achter de boomgaarden die als een krans om de huizen en boerderijen lagen. Tijdens het hoogtepunt van de Limburgse hoogstamcultuur begin jaren vijftig, bestond het areaal van hoogstamboom-gaarden uit 15.000 ha. Eind jaren ’80 bleek dit areaal ingekrompen tot 1.900 ha. Dit had te maken met de rooipremies, de opkomst van de laagstam, het omzetten naar akkers en door oprukkende bebouwing. Het IKL heeft de laatste 30 jaar zich ingezet voor behoud, herstel en nieuwe aanplant van hoogstamboomgaarden. Tijdens de wandeling door de boomgaarden kunnen we genieten van deze natuurhistorische monumenten.

Kortom een wandeling om het bloeiend voorjaar te zien en te ruiken. Bij goed weer kunnen we onderweg nog picknicken. Zorg wel voor een lunchpakket. Ook zullen we onderweg gebruik maken van een horecagelegenheid.

Iedereen kan aan de tocht deelnemen. Buiten een kleine vergoeding aan de chauffeur voor het carpoolen zijn er aan de deelname geen kosten verbonden. Goed schoeisel wordt aangeraden.

Info: Gerard Hendriks, tel. 0495-536357.

 

Algemene informatie

maandag 17 april 2017 - 09:00
- Iedereen kan aan de tocht deelnemen (dus zowel leden als niet-leden van het IVN). - Buiten een kleine vergoeding aan de chauffeur voor het carpoolen zijn er aan de deelname geen kosten verbonden. - Goed schoeisel wordt aangeraden.
Locatie: 
Vertrek vanaf: parkeerterrein Dries (achter het NS station in Weert)
Dries
Weert
Nederland
Google Maps image