Waterland
Natuur
vrijdag14dec2018

Weer een grote klus afgerond in het moeras Purmerbos

dammenIn het beheerplan voor het moeras Purmerbos is een deel opgenomen voor herstelbeheer van het moeras. Een belangrijk onderdeel is het vasthouden van het water in het moeras. Hiervoor is in het beheer het plan opgenomen om de drie uitgaande sloten in het moeras af te dammen en daarmee het water langer in het moeras te houden. Met de subsidie van het fonds Betrekken bij Groen van de provincie Noord-Holland konden materialen aankopen voor de aanleg van de dammen. 20 februari zijn de eerste twee dammen aangelegd. En op 1 december is de laatste dam aangelegd. 

Het hout voor de dam was al in september op de plaats van aanleg neergelegd met de lastpakker van het Landschap Noord-Holland; dat scheelde een hoop sjouwwerk.

dammenDe week voor 1 december is er samen met Gerrit Breebaart voorinspectie gehouden. De aanrijroute, de werkplek en de sloot die moest worden gebaggerd werden bekeken. Gezien de droogte van de afgelopen maanden leek het geen probleem te zijn naar de werkplek te rijden met de kraan.  

30 november is de slootkant bij het gemaaide perceel en de sloot waar de dam in moest komen verder gemaaid en aangeharkt. Zo kwam er meer zicht op de sloot die gebaggerd moest worden.

Zaterdag 1 december: we starten om 8 acht uur. Het hek kan open en de auto’s met de aanhangers met gereedschappen en de machines kunnen naar binnen. Gerrit volgt met de truck en de kraan. De kraan rijdt verder het bospad op naar de werkplek. De weersvoorspellingen waren de dagen ervoor niet al best, er zou veel regen vallen, maar wederom waren de weergoden met ons voor de ochtend. Droog, beetje wind en af en toe een flauw zonnetje. 

dammenDe damploeg, Gerrit met de kraan en de IVN-ers Perry, Rob, Dirk, Niek en later Jacques, hebben zich bezig gehouden met de klus. In de sloot Perry met de waadbroek. Planken over de sloot naast de plek waar de dam moest komen vormden een oversteekplaats voor de anderen. Met de ervaringen van de andere dammen werd er voortvarend gewerkt. Lange balken over de sloot die als een geleiderail werkten waar de planken voor de dam in de sloot moesten worden gedrukt. Er werd aan alle planken weer een schuine punt gezaagd als "zoeker", de planken werden op de juiste plek gezet en Gerrit drukte de planken er langzaam in. Nadat de damwandplanken er in stonden, ging Gerrit aan de slag om de sloot open te graven. Met de graafbak werden de rietpollen, bagger en klei er uit gehaald en op rij gelegd een paar meter van de slootkant af. De mannen konden verder met de dam. Met het pas aangeschafte aggregaat (donatie van een IVN-lid) elektriciteit op de werkplek. De gordingen werden met lijmtangen aan de damwand vastgezet. Daarna konden er gaatjes worden geboord. Bouten er door, moeren aandraaien. Het ziet er goed uit. De dam is klaar.

dammenGerrit heeft intussen de sloot tussen de houten dam en de aarden dam geheel geschoond. Er is weer open water. Achter de aarden dam heeft hij nog een stukje van de volgende sloot open gemaakt. We weten nu weer waar de sloten lopen en gaan daar zelf weer mee verder. Het is nog droog, maar de regen nadert. Het is mooi geweest voor vandaag en we willen allemaal droog naar huis zien te komen. Met grote dank aan Gerrit en zijn werkgever Loon en Grondverzetbedrijf van Vuure B.V te Purmerland is ook deze klus tot een goed einde gebracht. En dank aan de werkploeg die de dam heeft aangelegd. 

Het moeras is afgedamd en hiermee zijn we weer een stap verder in het bereiken van onze beheerdoelstellingen. Meer open water en het water zo lang mogelijk in het eigen gebied houden door een eigen waterhuishouding. 

Louis