Waterland
Natuur in de Buurt
vrijdag14dec2018

Onthulling informatiepanelen IVN Waterland

onthullingpaneel2IVN Waterland beheert het moerasdeel in het natuurdeel van het Purmerbos. Sinds 2015 officieus, maar sinds 2017 heeft zij in overleg officieel het beheer van Staatsbosbeheer overgenomen. Het beheer richt zich voornamelijk om het moeras voor moerasvogels als geschikt leefgebied te behouden en te verbeteren. Door het beheer zullen ook andere dieren daarvan profiteren zoals de Noordse woelmuis en de dwergmuis en diverse soorten insecten. Maar IVN is niet alleen beheer, maar ook educatie. En een vorm van educatie is voorlichting.

 

Om het publiek, de wandelaars, natuurliefhebbers, met het beheer en de aanwezige fauna kennis te laten maken, heeft de moeraswerkgroep Purmerbos twee informatiepanelen in eigen beheer (door leden van de moeraswerkgroep) ontworpen en daarna laten maken. 

De prachtige foto’s zijn afkomstig van Jan Rijnders,http://www.fotodigitaalonline.com. Het grafisch ontwerp van de panelen is van Nancy Koot, http://www.nancykoot.nl.

 

onthullingpaneel4De stalen frames voor de panelen hebben wij gekregen van Staatsbosbeheer en met een nieuwe verflaag kunnen zij weer een langjarig tweede leven tegemoet zien. Hergebruik is ook duurzaam. 

 

onthullingpaneel6Zaterdagochtend 1 december hebben wij de wethouders Paul van Meekeren en Mario Hegger van de gemeente Purmerend en boswachter Jamie Jenner van Staatsbosbeheer mogen ontvangen bij het moeras. In aanwezigheid van vele vrijwilligers is er aan de wethouders uitgelegd wat het belang is van dit stukje moeras, het belang om het te beheren, de diversiteit te behouden en te vergroten, de samenwerking met Staatsbosbeheer en de vele vrijwilligers die zich inzetten voor het behoud van het moeras. Hierna hebben we de wethouders en de boswachter bereid gevonden samen het eerste informatiebord te onthullen. Wat later werd aan de andere zijde van het moeras het tweede bord onthuld door de beide wethouders.

 

Louis

 

paneel