Waterland
Landschap
dinsdag20feb2018

Megaklus in het moeras Purmerbos

dam purmerbos01De subsidie van het fonds Betrekken bij Groen van de provincie Noord-Holland hebben wij gekregen voor de aanleg van dammen in het moeras in het Purmerbos. Het geld hebben wij besteed aan de aankoop van materialen voor de dammen en de dammen zijn gereed.

 

De gelegenheid diende zich afgelopen weekend aan om de dammen aan te gaan leggen in het moeras in het Purmerbos. De man van Rita, een van onze vrijwilligsters in het moeras is kraanmachinist en mocht met toestemming van zijn werkgever ons bij de aanleg van de dammen helpen met gebruik van een kraan.

 

baggerenVrijdagmiddag werd het hout voor de dammen gebracht en daarna met menskracht getransporteerd naar de juiste plekken. Daarna zijn we aan de bestaande dam begonnen met uitmeten en ophogen. Deze klus moet nog worden afgemaakt; de planken moeten nog worden vastgemaakt aan de bestaande dam en aan de palen die zijn neergezet. Soms zit het ook tegen als blijkt dat er veel puin is gestort bij de dam om deze te verstevigen. Met een houten paal kom je dan niet door deze laag puin heen met handkracht.

Verder is de slootkant bij het gemaaide perceel verder gemaaid en aangeharkt. De dichtgegroeide poel in dit perceel had op sommige mensen een onweerstaanbare aantrekkingskracht en men ging daar vast aan de slag om rietpollen er uit te halen.

 

dam purmerbos01Zaterdag: half acht beginnen. Vroeg aan de slag om alle gereedschappen op zijn plek te krijgen, maar vooral om de rijplaten die Gerrit had meegenomen mee te helpen op zijn plek te leggen, zodat hij met de kraan er overheen kon rijden. Vroeg beginnen, het begin van een lange dag. Met al meteen de meldingen van Evert en Rita dat zij op de slaapplek van de grote zilverreiger 18 reigers hadden geteld. De waterrallen roepen in moeras en het bos. Een mooi begin van de dag.

 

De grootste klus was de aanleg van de dammen. Totaal onervaren gingen we de uitdaging aan met hulp van Gerrit die de damwandplanken in de grond drukte. Een megakarwei dat zonder zijn hulp niet mogelijk was geweest en ieder geval zeker niet zo snel. Een dam van 8 m breed aan het begin van de sloot en een van 6 m. Een schuine punt zagen aan de punt aan de planken als "zoeker", planken op de juiste plek zetten en Gerrit drukte de planken er langzaam in. Nadat de damwandplanken er in stonden konden we aan de slag met de gordingen om deze aan de planken vast te zetten met bouten. Ook nog wel een karweitje.

Maar het is gelukt. Zelfs de grote dam van 8 m die zeker niet in rechte lijn stond, is met extra hulp in de middag helemaal afgerond en staat er nu met een sierlijke lichte S-curve. En Gerrit heeft ook de sloot tussen de twee dammen in nog gebaggerd met de kraan en een stukje van een middenslootje.

 

baggeren met kraanMet grote dank aan Gerrit en zijn werkgever Loon en Grondverzetbedrijf van Vuure B.V te Purmerland is deze enorme klus tot een goed einde gebracht

 

Intussen werd er door de andere vrijwilligers ook niet stil gezeten. Afvoer van boompjes en verwerken in de takkenril, oever van een sloot gemaaid, maaisel aangeharkt en verwerkt tot een looppad, een poel weer voor een groot  deel opengelegd, de rietpollen er uit getrokken, bij een andere poel de gedroogde rietpollen afgevoerd naar het schouwpad en het pad aangeharkt en ons inventarisatie pad vanaf het vogelkijkscherm is gemaaid en het maaisel tot een pad aangeharkt.

We kunnen terugkijken op een succesvol weekend.

 

dam purmerbosMet al deze werkzaamheden komen we al dichter bij het bereiken van onze beheerdoelstellingen. Meer open water, het water zo lang mogelijk in het eigen gebied houden door een eigen waterhuishouding.

 

Met dank aan iedereen die op wat voor manier dan ook heeft meegeholpen dit ongeplande weekend tot een succes te maken, met ook heel veel dank aan de weergoden die het werken hebben verlicht door ons zonlicht te sturen.

 

We zijn klaar voor dit seizoen en klaar voor het vogelbroedseizoen.

 

Louis