Waterland
Natuur
vrijdag07dec2018

Landelijke Natuurwerkdag 2018

partytentVrijdagmiddag 2 november: Rob, Perry, Jan, Ynze, en Louis zijn in het Purmerbos en gaan aan de slag om de landelijke natuurwerkdag op zaterdag 3 november voor te bereiden. Eerst het mobiele toilet op aanhanger opgehaald, de aanhanger voor het gereedschap opgehaald en geladen met maaigereedschap en zaaggereedschap. De plek voor de tent wordt vrijgemaakt, parkeerplekken voor de auto’s, maaien rond het kijkscherm, insectenhotel, rand om poel bij gemaaid perceel, de slootkant voor de ladder. 

De dames van de catering zijn druk met inkopen van de nodige dranken en spijzen en de onvolprezen eigen baksels.

Aan het eind van de middag worden vast een paar vlaggen opgehangen die de weg wijzen naar de natuurwerkdag. De aanhanger wordt daarna in de werkschuur volgeladen met gereedschappen, ladders, kruiwagens. Twee personenauto’s worden volgeladen met de partytent en allerlei klein gereedschap. 

harkenZaterdag 3 november: We staan kwart voor acht op de plek waar de tent moet komen. Ondertussen worden de wegwijzer/verwijsbordjes op de parkeerplaats De Es neergezet en bij de ingang van het bosgedeelte waar de werkzaamheden gaan plaatsvinden. En de laatste vlaggen worden opgehangen. 

Er zijn al behulpzame handen gearriveerd die mee helpen met de opbouw van de tent en het inrichten van de locatie. De tent staat weer redelijk snel op zijn plek. De tafels voor de catering, de stoelen en de sta-tafel vinden snel een plek. Het gereedschap wordt uitgeladen en gesorteerd uitgestald. De koffie en thee en zelfgebakken koekjes staan klaar om de deelnemers, 37 in getal, welkom te heten. Bekende gezichten, maar ook vandaag weer nieuwe deelnemers.

BinnestebuitenVandaag krijgen we extra aandacht. Het team van het tv programma Binnenstebuiten komt opnamen maken van onze werkdag. Om 8.15 uur arriveren ze, samen met boswachter Marieke, die het natuurdeeldeel van dit programma presenteert. De hele dag worden er opnamen gemaakt van het natuurbos, het moeras en onze werkzaamheden. 26 november is het uitgezonden.

Het helofytenfilter is met de gehele groep flink aangeharkt, al het losse maaisel dat er nog lag is op de dijkjes gezet die door het filter heen lopen. Zo heeft het water in het filter meer mogelijkheid om in te stromen en weer uit te stromen verder het moeras in.

De kopse kanten van het filter worden extra uitgegraven om het water een vrije doorloop te geven.

baggeren02De poel bij de dijk is weer verder open gegraven. De baggerploeg heeft weer een mooie prestatie geleverd met dit o zo mooie werk.

Het vogelkijkscherm heeft weer een stevige snoeibeurt gehad en is aan de achterzijde verstevigd met allemaal nieuwe dikke kijkschermwilgentenen die als staander fungeren. Met een klein beetje geluk lopen ze ook weer uit wat de stevigheid van het scherm zal doen toenemen.baggeren03

Ook het insectenhotel heeft weer onderhoudsbeurt gehad. Tijdens het uithalen van de oude houtblokken vloog er plots een kerkuil uit het hotel die daar een roestplek achter de blokken had gevonden. Nieuwe blokken er in en gaatjes boren in de blokken voor de insecten. Er is een stukje ruimte tussen de blokken opengehouden voor het geval de kerkuil weer van het hotel gebruik wil maken. En het hotel heeft weer een kwastje beits gekregen. Het ziet er weer prachtig uit.

baggeren04En verder is er weer heel veel opslag verwijderd, een van de grote bomen in het moeras deskundig gesnoeid en verkleind en is er ook weer heel veel maaisel aangeharkt en op rillen gezet. Klaar om te worden afgevoerd.

En daarna was het borreltijd. Bier, wijn, frisdrankje, hapjes; het was weer goed verzorgd. Tijd om terug te kijken op een geslaagde dag. Fantastisch mooi weer maakte de dag natuurlijk al geslaagd, maar met resultaat van de werkzaamheden mogen we meer dan tevreden zijn.

Daarna was het weer de tent afbreken, alles inladen en de aanhangers naar de plek bij de werkschuur om daar alles weer uit te laden en op te ruimen. Een zeer lange dag, maar wel met een ongelooflijk voldaan gevoel.

tekst Louis, fotografie Betty, Perry, Paul, Ton en Louis