Waterland
Landschap
dinsdag14nov2017

Landelijke natuurwerkdag 2017

Vrijdagmiddag 3 november: Rob, Perry, Jan, Ynze, Evert en Louis zijn in het Purmerbos en gaan aan de slag om de landelijke natuurwerkdag op zaterdag 4 november voor te bereiden.

natuurwerkdag 2017We kunnen direct aan de slag, want de houtleverancier komt er al aan met een pick-up truck om onze bestelling afleveren. Het hout eerst afgeladen. Daarna een mobiele gangway over de sloot gelegd bij een werkplek waar we morgen aan de slag gaan. Het hout is bestemd voor een brug over een sloot heen, waardoor we ook met wat groter materieel gemakkelijker het moeras kunnen doorkruisen, zonder grote omwegen. Het hout met een kruiwagen en spierkracht op de plek gebracht waar de brug komt.

landelijkenatuurwerkdag 2017Intussen wordt er ook een plek gemaaid waar de partytent morgen wordt opgezet en een plek voor een mobiel toilet. Wat later in de middag wordt het mobiele toilet gebracht en op zijn plek neergezet. Er wordt ook nog een stuk van een slootkant gemaaid om naar de plek te komen waar een flinke boom staat die op de nominatie staat om te worden gekapt en uitgestoken.

natuurwerkdag 2017De slootdeskundigen zijn bezig met een stukje sloot uit te baggeren waar de brug moet komen en maken van de bagger een soort van bruggenhoofd.

De vlaggen met de natuurwerkdag worden op 3 plekken opgehangen. Kleine richtingbordjes met IVN worden op de parkeerplaats neergezet en langs de weg.

Aan het eind van de middag wordt in de werkschuur de aanhanger met gereedschap opgeladen en de partytent wordt ingeladen in de auto van Perry. We zijn klaar voor de dag van morgen.

landelijke natuurwerkdag 2017Zaterdag 4 november: We staan kwart voor acht op de plek waar de tent moet komen. Er zijn al behulpzame handen gearriveerd die mee helpen met de opbouw van de tent en het inrichten van de locatie. Met een duidelijke beschrijving en vele handen maken licht werk staat de tent vrij snel. Tafels voor de catering, stoelen, statafels, petjes en werkhandschoenen, het gereedschap uitgeladen en gesorteerd, kwetsbaar gereedschap onder zeil voor het geval het vochtig weer gaat worden. De koffie en thee en zelfgebakken koekjes staan klaar om de deelnemers, 31 in getal, welkom te heten. Bekende gezichten, maar ook vandaag weer nieuwe deelnemers.

landelijke natuurwerkdag 2017Wat is er weer veel gedaan vandaag. De wilgen die het vogelkijkscherm aan de rand van het moeras een robuust en groen uiterlijk geven, moeten worden gesnoeid. De wilgentenen worden weer gebruikt voor het vlechtwerk in het scherm. Er worden op een andere plek dikke wilgentenen gezaagd die kunnen dienen als nieuwe staanders aan de binnenzijde van het scherm. Met het geleverde hout hebben Perry en Rob de brug in elkaar gezet, waarlijk een kunstwerk. Daarvoor heeft de slootploeg de sloot nog verder uitgebaggerd en van de bagger en rietpollen is de oever waar de brug op komt te liggen verstevigd.

landelijke natuurwerkdag 2017De slootploeg heeft verder de meest zuidelijke poel weer een flink stuk opgeschoond en de bagger op de kant getrokken. Een zware klus, zowel in de sloot voor de mannen met de waadbroeken aan, als aan de kant om de bagger op de kant te trekken. Het riet op de over van het middenslootje is aangeharkt en het maaisel is op een hoop gezet. Volgende maand wordt dit verder afgevoerd uit het moeras met de lastpakker. Tegenover de partytent staan in de rietkraag flink wat berken en essen. Maar aan het eind van de werkdag is er niets meer te zien, ze zijn allemaal uitgestoken. Ook langs de oever tegenover de bosrand staan boompjes en ook deze worden uitgestoken. En verder op drie plekken in het moeras tegen de ringdijk aan wordt er flink aan de slag gegaan met de spade en de takkenschaar om de wilgenopslag en de braam te verwijderen. En ook daar is een flinke slag gemaakt.

landelijke natuurwerkdag 2017In de verte naderen donkere regenwolken. We zijn tevreden met de gedane arbeid en besluiten eerder te stoppen. Het glaasje fris, wijn of bier is meer dan verdiend.

De tent in de auto, de gereedschappen worden opgeladen. De deelnemers die hebben meegeholpen om de boel weer af te breken en op te ruimen zeer bedankt. Maar ook alle deelnemers die samen deze dag tot een succes hebben gemaakt. En natuurlijk hulde aan onze Elga die de gehele dag de catering voor haar rekening heeft genomen.

Tekst Louis, fotografie Aline Kleijwegt, Paul Hendriks en Evert Moorman