Waterland
Vogels
zaterdag19mei2018

Cursus vogelherkenning : een terugblik

Nadat we (Louis Boersma, Jan Rijnders, Theo de Wit en Sjoerd Feitz) vorig jaar een geslaagde cursus Vogelherkenning hadden gegeven en we die afsloten met een wachtlijst van (potentiële) deelnemers, hebben we besloten de cursus dit jaar nogmaals te geven. Een cursus, die de belangrijkste vogelgroepen uit onze regio behandelt. Met als doel niet alleen leuke plaatjes, maar de cursisten ook met de bijbehorende vogelgeluiden te laten kennismaken en ze wat algemene kennis over het “vogelen” bij te brengen. En vanwege het feit, dat we in de gehele regio onze aanwezigheid willen laten zien, hebben we de lesavonden dit jaar in Edam gegeven.

Deelnemers kwamen uit onze regio, maar ook uit Amsterdam en bijvoorbeeld uit Opperdoes en Schardam. De groep cursisten was lekker divers samengesteld. Sommige mensen met nog weinig kennis van vogels (maar meer dan voldoende enthousiasme) tot al wat meer gevorderden. Leuke interacties en gelukkig werd de gelegenheid om dingen te vragen goed benut.

De cursus zelf bestond uit 4 lesavonden en 2 excursies. Vanwege de Pasen en de Jaarvergadering was de cursus in 2 delen gesplitst: 2 lesavonden met een excursie voor de “break” en 2 lesavonden met een afsluitende excursie ter afsluiting.

Elke lesavond begon met een half uurtje “algemene” informatie. Zo werd de cursisten iets verteld over de morfologie van vogels, welke vogelboeken en gidsen er zoal zijn, hoe om te gaan met verrekijker en telescoop en hoe het tellen en inventariseren verloopt. Ook was er een huiswerkopdracht over “waarnemen”. Maar het gaat natuurlijk om de “hoofd-act”: de vogels. We hadden ze ingedeeld in 4 grote groepen: park-en tuinvogels, weidevogels, watervogels en een groep “Waterlandse vogels”. In die laatste groep werden bijvoorbeeld moerasvogels en roofvogels behandeld. Met name bij de park- en tuinvogels en de weidevogels veel karakteristiek vogelzang. Om de vogelgeluiden weer even in de herinnering te roepen tijdens de 3e lesavond nog even een korte geluidenquiz. Poehh…..dat viel de meeste mensen niet mee, maar al doende leert men

Na de 2e en 4e lesavond waren de excursies gepland. Perry de Kort (een zeer ervaren vogelaar) was graag bereidt om als “gids” mee te gaan en de cursisten mee te helpen begeleiden. De eerste excursie was naar de westelijke Eilandpolder, de tweede in het Natuurgedeelte Purmerbos. De weergoden waren ons bij beide excursies goed gezind en ook onze gevederde vrienden lieten ons niet in de steek: er was volop te zien en te horen. Met koffie, thee en koekjes van Elga als afsluiting. Kortom: een doorslaand succes.

En inmiddels is er ook naar aanleiding van deze cursus weer een wachtlijst. Dus wie weet………