Walcheren
Natuur in de Buurt
zaterdag12sep2020

De majesteit van Middelburg

Opnieuw Middelburgse boom genomineerd ‘Voor Boom van het jaar 2020’.

 De vleugelnoot in de Gasthuistuin op het Noordpoortplein, ook wel de majesteit van Middelburg, maakt kans om boom van het jaar 2020 te worden. Het is de dikste en oudste vleugelnoot van het land en heeft een omtrek van meer dan 9.00 meter en is ook al meer dan 250 jaar oud. Het is een meer-stammigeboom en wanneer je er dichtbij staat echt indrukwekkend.

 De boom heeft al vele beruchte en zware  stormen overleefd. Maar ook het zoute water tijdens de inundatie ( het opzettelijk onder water zetten van Walcheren om de vijand te verdrijven) dat door de bolwerken is tegen gehouden of de brand tijdens sloopwerkzaamheden van het oude ziekenhuis. Deze boom heeft in zijn lange leven al heel wat meegemaakt. De boom is waarschijnlijk als sierboom door chirurgijnen van de kruidentuin bij het voormalige armenweeshuis geplant. Ondanks alle gebeurtenissen staat de boom er nog ieder jaar vitaal bij. Luctor et Emergo gaat voor deze boom dan ook werkelijk op!

De plek waar deze boom groeit, is altijd omgeven geweest door zorg. In vroeger tijden stond hier een ziekenhuis, daarvoor een weeshuis met veel kinderen. De vleugelnoot scheidt juglon af, een stofje dat verdovend en rustgevend werkt. Het verhaal gaat dat vroeger drukke kinderen onder de boom werden gezet om tot rust te komen.

Deze indrukwekkende vleugelnoot verdient het om tot boom van het jaar 2020 gekozen te worden. Breng u stem uit op; www.deboomvanhetjaar.nl  en kies voor boom nummer 11, De tweestammige  vleugelnoot van Middelburg.