IVN Natuur- en Milieugroep Vught
Vogels
woensdag29dec2021

Slechtvalkpaar op dePetrus

In februari 2018 is de nestkast voor de Slechtvalken in de toren van DePetrus geplaatst omdat daar de hele winter een vrouw Slechtvalk aanwezig was. Enkele weken later kwam daar een man bij. Ze baltsten samen, maakten mooie geluiden en we hoopten dat het een paar zou zijn dat de nestkast in gebruik ging nemen. Dat ging anders, ze vertrokken.

Nu is het wel raak! Deze winter was een man bij de nestkast aanwezig en een aantal weken geleden kwam daar een vrouw bij.

De ontwikkelingen

In de afgelopen weken hebben we kunnen zien dat de aanwezige man en vrouw steeds beter op elkaar ingespeeld raken. Ze communiceren vaak luidruchtig, blijven erg in de buurt van de kast en paren frequent. Zoals een bezoeker vanuit het Slechtvalkenforum het uitdrukte: “Ze hebben geen zitkonten!”. Hij (Piet van Asten) heeft een aantal prachtige foto’s gemaakt, waarvan ik hier een aantal bijvoeg. Deze Piet van Asten adviseert ons ook met betrekking van het plaatsen van een camera en geluid.

Als dit zo’n duidelijk en doelgericht paar is, kan het bijna niet uitblijven of er gaan eieren komen. Het zijn beide volwassen vogels. De man is ongeringd; van hem weten we dus niet waar hij vandaan komt. De vrouw is wel geringd: rechts heeft zij een metalen ring van het Vogeltrekstation en links een kleurring. Deze is zwart of donkerblauw met witte tekens erop. We doen ons best om die uit te lezen met de telescoop. Mocht er iemand zijn die een foto van de vrouw heeft waarop de ring goed te zien is: we houden ons aanbevolen! Ook als iemand de ring heeft kunnen uitlezen horen we dat graag.

Als er eieren komen dan zal dat naar verwachting snel gebeuren. In Nederland zijn inmiddels op een paar plekken de eerste eieren gelegd. Je kunt dat volgen via refresh live beelden van de Werkgroep Slechtvalken Nederland (onderdeel van de Werkgroep Roofvogels Nederland): http://www.werkgroeproofvogels.nl/index.php/roofvogels/live-beelden-slec.... Wij hopen na dit seizoen een camera met geluid te plaatsen in de kast. Op dit moment zijn we met allerlei voorbereidingen bezig. Mocht het allemaal lukken, dan spelen de ontwikkelingen zich in het volgende broedseizoen recht voor onze neus af.