Bloemen en planten

Basiscursus afgesloten met excursie door de Gement

Vught 6 juni 2023

Op 3 juni 2023 hebben wij de basiscursus natuur afgesloten met een prachtige plantenexcursie door de Gement. Onder leiding van de zeer deskundige Peter Maessen konden we zien hoe schitterend de vegetatie zich daar heeft ontwikkeld, sinds een aantal jaren de bovenlaag van het voorheen voedselrijke gebied is afgegraven. Via een fietstocht langs de Honderdmorgense Dijk en de Gementweg konden de 20 deelnemers zien dat de combinatie Ratelaar en Echte Koekoeksbloem schrale graslanden vertegenwoordigen waarin overal Rietorchissen en gevlekte Orchissen stonden te bloeien. Ook een uitgebreid veld van Zonnedauw was te bewonderen. Na een stevige klimpartij over een hek konden de deelnemers de orchideeën zelf van dichtbij bekijken.

Peter legde uit hoe de Grote Pimpernel, een zeldzame plant in de Gement, van belang is voor het bestaan van het Pimpernelblauwtje.

Na afloop van de excursie werd de basiscursus 2023 afgesloten met koffie en gebak bij een koffiezaak op het Isabellaterrein. Robin bedankte de deelnemers en de docenten namens de cursusleiding, en sprak de hoop uit dat de cursus heeft bijgedragen aan nog meer enthousiasme voor de natuur en de natuurbescherming.

      

Ontdek meer over

Deel deze pagina