Zwarte zee-eend

Melanitta nigra

zwarte zee-eendZondagmorgen vroeg op het strand, laatste restje winter voordat de dooiaanval goed doorzet, laagwater, niemend te bekennen behalve veel vogels. Vlakbij op het strand een Zwarte zee-eend. Laat zich goed benaderen. Nooit zo dichtbij voor de lens gehad, meestal op het water ver op zee, soms vlak voor de kust. Bij de Brouwersdam vaak te zien, of op zee voor de Maasvlakte. Zwart met gele snavel en knobbel, verwarring is niet mogelijk. Het vrouwtje is bruingekleurd en heeft nauwelijks geel aan de snavel. Even gedacht dat het een verzwakt of ziek dier was, maar het koos even later vrolijk weer het ruime sop, gelukkig.

De Zwarte zee-eend broedt aan zoetwater meren in Scandinavie en Rusland. Overwintert in grote groepen op zee voor de kust van Europa en West-Afrika. Komt in kleinere aantallen voor onder onze kust van oktober tot april. Wordt vaak verwisseld met de Grote zee-eend, de mannetjes zijn echter eenvoudig uit elkaar te houden. De Grote zee-eend heeft kenmerkende witte armpennen die op het water minder, maar in de vlucht zeer goed waar te nemen zijn en een witte vlek rond het oog.

Op de foto is goed waar te nemen dat op de snavel twee buisjes zitten. Zeevogels drinken zout water. Middels een klier wordt dit uit het bloed gefilterd en via de buisjes weer afgescheiden. Dit vocht bevat dan een zeer hoge concentratie zout. Zeevogels kan je vaak de kop zien schudden waarbij dan de druppels uit de buisjes worden geslingerd.

Bronnen: Wikipedia, Lars Jonsson-Vogels van Europa. Eigen foto.

Ad ’t Hart