Zulte

Aster tripolium

ZulteZulte, ook wel zeeaster genoemd is een plant uit de composietenfamilie. De naam “Zulte” is afgeleid van het woord zilt. Zilt betekent zout. Ze noemen Zulte dan ook wel het zoute groengewas of zeespinazie. Aster tripolium is de Latijnse naam voor deze plant. Aster betekent ster, vanwege de stervormige bloemhoofdjes en tripolium betekent drie maal van kleur wisselend. Deze plant verdraagt het zoute water goed en is daarom veelvuldig te vinden in de ruigten langs de kust, met name in lage kwelders (schorren), slikken, moerassen en rietlanden. Ook op verzilte landbouwgrond is het mogelijk deze plant tegen te komen.

De planten variëren in hoogte van 15 cm tot 1.5 meter, maar meestal blijven ze onder de meter. De stengel van de plant is vaak roodachtig en kaal. Zulte is een tweejarige of overblijvende plant en bloeit van mei tot oktober. Bestuiving vindt plaats door insecten. De kleur van de vrouwelijke lintbloemen is blauwpaars tot lila en de bloem heeft een geel hart van buisbloemen, ook wel nootje genoemd. Valt dit nootje in het water dan kan het 2 weken blijven drijven. Als Zulte op grond staat met een relatief hoog zoutgehalte dan ontbreken de lichtlila tot blauwpaarse lintbloemen en resteert alleen het gele hart. In dat laatste geval heb je alleen tweeslachtige gele buisbloemen.

Zulte heeft korte dikke wortelstokken waaruit meerdere bloeiende scheuten omhoog komen. Ze kunnen zich op die manier verbreiden. Ook via zaad kan de plant zich vermeerderen. De zaden ontkiemen alleen als het zoutgehalte van de bodem laag genoeg is.

Zulte                                                                    

De jonge langwerpige bladeren van de plant zijn eetbaar en hebben de vorm van een lamsoor. Vandaar dat deze bladeren ook wel lamsoren worden genoemd. Niet te verwarren met de lamsoorplant Limonium vulgare, deze is namelijk niet eetbaar. Zo wordt Zulte ook voor menselijke consumptie verzameld en in restaurants geserveerd als garnering bij vis- en vleesgerechten. Er worden op dit moment zelfs pogingen gedaan om het als groentegewas te kweken.

Zulte levert aan tal van dieren en insecten voedsel. Voor rotganzen is Zulte zelfs het hoofdvoedergewas. Schapen zijn juist weer dol op de jonge bloemknoppen. Maar ook insecten maken dankbaar gebruik van de plant als voedselbron. Zoals de Schorzijdebij die zelfs op de plant gespecialiseerd is. Zo is Zulte een drachtplant voor de Schorzijdebij. De bloem van de Zulte bevat namelijk veel nectar en stuifmeel.

Bronnen: Wikipedia, flora Nederland.nl, soortenbank.nl, drachtplanten.nl.

Jolanda Groenenberg