Zilvervisje

Lepisma saccharina

zilvervisje zilvervisje

Zilvervisjes, ze kruipen door je huis en je bent bang dat er straks honderden door je huis kruipen. Dus wat doe je als er een ziet lopen? Proberen te vangen, maar ze zijn heel snel( vandaar ook waarschijnlijk de naam visje). En dan fijnknijpen. Er blijft dan een poederachtige stof over, vanwege hun uitwendige skelet (exoskelet) wat dient ter bescherming van het lichaam.

Na een zeer boeiende gastles van de olijke tweeling Groen, heb ik besloten meer te weten te komen over dit beestje en het beestje beter te bekijken. Onbekend (en insect!) maakt onbemind. Het lichaam heeft een zilverachtige glans door de schubben die het lichaam bedekken. Het wordt tot maximaal 30 mm lang en heeft een plat lichaam, van voren rond en  eindigend in een punt. Aan de kop zitten 2 lange voelsprieten, ook wel veelledige sprieten genoemd, en aan de achterkant twee cerci, dat zijn aanhangsels. Daartussen zit een lange 'staart' (caudaal filament). Zilvervisjes hebben geen lichaamshaartjes.

Het Zilvervisje behoort tot de 'groep' van franjestaarten (ongevleugelde). In deze groep zitten ook het Papiervisje (staart is even lang als lijf), dat in drogere omgevingen leeft en vooral papier eet, en het Ovenvisje dat bij beduidend hogere temperatuur gedijt en maar zelden meer wordt aangetroffen in woonhuizen.

Het wonen in een nieuwbouwhuis is een pré voor deze diertjes, want ze houden van vocht, (75 tot 95 procent luchtvochtigheid). En ze houden ook van laminaat, althans van de platte wijkende plinten, die niet goed op de muur aansluiten. Daar ontstaat een gunstige verblijfsplaats, waar ze zich ook gemakkelijk voortplanten. Er kunnen wel tien Zilvervisjes per meter plint aanwezig zijn. Al 2 oorzaken van hun verblijf in mijn huis gevonden!

Omdat Zilvervisjes zich moeilijk over gladde oppervlakken bewegen, worden ze wel eens gevonden in wasbakken/gootsteenbakken en badkuipen, waar ze in uitgegleden zijn. Ze komen binnen door mee te liften met voedsel, verhuisdozen, meubilair, oude boeken, papier en oude kleding. Nooit daarop aangetroffen door mij, dus hoe dan??? Zilvervisjes zijn voornamelijk 's nachts actief en verstoppen zich overdag, daardoor heb ik ze misschien niet gezien.

Om zich te kunnen voortplanten laat het mannetje een spermatofoor, een spermacapsule, achter. De capsule trekt door middel van biochemische signalen de aandacht van het vrouwelijk Zilvervisje, waarna het vrouwtje de capsule opneemt.

Vrouwelijke Zilvervissen leggen ongeveer 100 eitjes in hun leven. Eitjes worden in groepen tot maximaal 3 eitjes tegelijk gelegd. Deze eitjes komen uit in 6 weken. Kleine Zilvervisjes zien er hetzelfde uit als volwassen exemplaren, alleen zijn ze nog wit van kleur. In vier tot zes weken krijgen ze de volwassen kleur. Zilvervissen kunnen 2 tot 8 jaar oud worden. Ze blijven hun hele leven vervellen, wat uitzonderlijk is bij insecten. Zilvervisjes zijn geslachtsrijp na 3 tot 24 maanden.

Zilvervisjes zijn eigenlijk zoetekauwers. Ze worden daarom ook wel suikergasten genoemd. Zij leven voornamelijk van kruimels (brood- en koekkruimels) of ander voedsel waarin suiker of zetmeel is verwerkt. Maar ze kunnen ook een jaar lang overleven zonder voedsel.

De manieren om deze diertjes te bestrijden als ongedierte zijn overal te vinden, maar in feite richten Zilvervisjes geen schade aan (maar zelf wil ik ze toch nog steeds niet in huis hebben). Overlast voorkom je door je huis schoon te houden en voeding en etenswaar afgesloten te bewaren. Houd je vloer en aanrecht schoon en ruim eten dat je morst direct op. Vergeet niet de hoekjes, randen en ook kieren in je vloer goed te stofzuigen. Houd ook je badkamer en toilet goed schoon en lucht je woning voldoende. Belangrijk is dat je de temperatuur in je woning niet laat uitkomen boven de 22 graden Celsius. Het Zilvervisje gedijt namelijk het beste in warme (en vochtige) omgevingen. Het blijkt dat deze beesten niet tegen peper kunnen. Strooi op plekken waar veel Zilvervisjes voorkomen wat peperkorrels op de grond. Ze zullen er van eten, maar het niet overleven.

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zilvervisje, https://infobron.nl/Wat-zijn-zilvervisjes-en-hoe-bestrijd-je-ze

Karin Brouwer