Zevenblad

Aegopodium podagraria

Het Zevenblad is een plant uit de schermbloemenfamilie. Andere familieleden zijn bijvoorbeeld de Peen en de Reuzenberenklauw. Kenmerken van deze familie zijn onder andere de schermvormige bloeiwijze, de holle steel en de penwortel. Het Zevenblad heeft duidelijk geen penwortel, maar net als Kweek en de Grote brandnetel heeft het kruipende, ondergrondse wortelstokken. Deze wortelstokken, die bij het uittrekken snel afbreken, zorgen ervoor dat het Zevenblad onuitroeibaar is. Zevenblad wordt hierdoor ook wel Tuinmansverdriet genoemd.

zevenblad                                                                        

De bloemen van Zevenblad vormen een samengesteld scherm: de stralen van het hoofdscherm vertakken zich opnieuw tot zogenaamde schermpjes.

Een andere naam voor Zevenblad is Gerardskruid. Gerard de Brogne, waar deze naam naar verwijst, was een abt die last had van jicht. Hij gebruikte het Zevenblad tegen zijn jicht. Ook vandaag wordt Zevenblad nog tegen jicht gebruikt. Nog een andere naam voor het Zevenblad is Geitenpootje. Dit is de vertaling van de Latijnse naam van Zevenblad. Aigo is poot en podion is geit.

Tot voor kort heb ik gedacht dat het Zevenblad familie was van de Vlier omdat de bloeiwijzen zoveel op elkaar lijken. Nu blijkt dat ik mij in goed gezelschap bevind. Er zijn streken in Nederland waar het Zevenblad de Wilde vleer wordt genoemd. In Engeland wordt hij Ground elder genoemd. Kortom veel namen voor hetzelfde plantje. Dit gegeven was zelfs Goethe opgevallen, hij heeft deze namen verzameld. De verzameling is nog aanwezig in het Goethemuseum.

Zevenblad met zijn vele namen is door de Romeinen verspreid in Europa om haar legers te voeden. In China werd het Zevenblad gekweekt in de moestuinen. Waar Zevenblad voor de één een Tuinmansverdiet is, is het voor de ander een groente.

Bronnen:

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl, http://etymologiebank.nl, https://mergenmetz.nl, wikipedia.nl

Tony Hage