Zeevonk

Noctiluca scintallans

zeevonkAls je geluk hebt zou je op een rustige voorjaars- of zomeravond tijdens een wandeling langs het strand getuige kunnen zijn van een fantastisch fenomeen: Zeevonk. De golven geven licht! Je loopt door het zeewater en ineens lijkt het of er allemaal lichtjes in het water aangaan die het bewegende water blauw doen oplichten! Een sprookjesachtig schouwspel.

Het wordt veroorzaakt door miljoenen eencelligen, Noctiluca scintallans, om voor de hand liggende reden Zeevonk genaamd, die bij warm weer en rustig water aan de oppervlakte komen. Als Zeevonk in beweging gezet wordt, zorgt een chemische reactie ervoor dat het licht uit gaat stralen; dit met de bedoeling vijanden af te schrikken. Dat we dit fenomeen alleen te zien krijgen op rustige zomeravonden komt omdat Zeevonk bij ruw weer naar dieper gelegen wateren vertrekt.

Zeevonk is een relatief grote eencellige (0,5- 1 mm) die moeilijk in te delen is in het planten- of dierenrijk, maar die tot de groep van heterotrofe algen wordt gerekend. (heterotrofe dinoflagellaten). Het heeft geen bladgroen en moet dus andere organismen eten om te leven, in dit geval plankton. Het wordt ook wel een zweephaardiertje genoemd. Dit vanwege een ander uiterlijk kenmerk: aan de bolvormige cel zit een zweepstaartje.

Een minder aangename eigenschap van Zeevonk is dat het massaal kan gaan bloeien en de zee dan overdag roze/rood kan kleuren, veroorzaakt door de kleurstof caroteen, waarbij er veel ammoniak vrijkomt. Voor ons niet gevaarlijk, maar het kan wel irritaties veroorzaken.

Bronnen; Ecomare, Nemo kennislink.

Silvia Lievaart