Wulk

Buccinum undatum

wulkDe Wulk is een in zee levende kieuwslak. Hij heeft een spiraalvormig gewonden schelp, lichtgeel tot diepgrijs.

Hij komt voor in een groot deel van de Noord-Atlantische Oceaan en in hoge dichtheden in bijvoorbeeld Het Kanaal bij Normandië en in de Noordzee.

Deze zeeslakken zijn pas geslachtsrijp als ze tussen de 5 en 7 jaar oud zijn en kunnen tot 10 jaar oud worden. Vanaf oktober tot maart zoeken Wulken elkaar op voor de paring. De Wulk kent aparte seksen en is dus niet tweeslachtig zoals veel andere weekdieren.

wulkDe eieren worden afgezet tussen planten of stenen in vuistdikke massa's die bestaan uit hoornachtige eikapsels. In ieder kapsel zitten meerdere eitjes. Als de slakjes de kapsels hebben verlaten, blijven de lichte en moeilijk afbreekbare kluwens van eikapsels achter. Die spoelen vaak aan op het strand.

De Wulk is sinds het Plioceen aanwezig in de Noordzee en kan ook als fossiel aanspoelen op het strand.

De Wulk wordt veel gevangen met behulp van vallen en bijvoorbeeld gekookt en met wat azijn geconsumeerd. Door de vangst is de Wulk, die algemeen was in de Noordzee, sterk in aantal gereduceerd. Ook het gebruik van antifouling op schepen die gifstoffen afgeeft in het water, heeft de populatie aangetast.

Bronnen: Zeevruchtengids, Wikipedia

Geert Faasse